Собствениците на заклани в град Брезник свине и подали заявление за дезинфекция ще получат парите си в общинската администрация

Паричната помощ за собственици, които са заклали свинете си в град Брезник, ще бъде изплатена в сряда, съобщиха от общинската администрация.

Всички собственици, които са заклали прасетата си, отглеждани в обекти от тип “заден двор” в град Брезник и подали заявление за дезинфекция, трябва да се явят за получаване на паричните средства лично срещу представяне на лична карта на 4 септември (сряда) в 15:00 часа в сградата на общинската администрация.

Zapadno.com припомня, че 50 домашни свине бяха заклани от собствениците си в края на месец юли и началото на месец август тази година. Превантивната мярка, състояща се в доброволно клане на домашни свине тип “заден двор”, попадащи в 20-километровата зона на индустриални ферми беше във връзка с писмо на министъра на земеделието, храните и горите от 29 юли и с писмо на Областна дирекция по безопасност на храните-София от 30 юли. Територията на град Брезник и още 7 брезнишки села попада в 20-километровата зона.

От днес пък започна изплащането на еднократната помощ от 300 лева на стопанство. Право на обезщетение имат стопаните, с до 5 броя прасета за угояване, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните си стопанства.

Виж също...

Loading...