Опит за измама в област Перник: В списъците за обезщетения заради чумата по свинете се получава дублиране на имена

Дублиране на имена или опит за измама се получава от подадените списъци за еднократната помощ на стопани в област Перник, които доброволно са заклали прасетата си като превантивна мярка срещу разпространението на Африканската чума по свинете. Това стана ясно по време на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Zapadno.com.

В началото на заседанието областният управител на Перник Ирена Соколова обобщи информация за изплащането на помощи по първи транш. “Всички заклани прасета до 2 септември, съответно всички стопани, които са обеззаразили своите дворове и помещения, в които са ги отглеждали, ще получат втория транш на обезщетението, което е за отглеждане на домашни прасета тип “заден двор”. 215 са стопанствата, които ще получат 300 лева при първия подаден списък от заклани доброволно прасета на територията на област Перник до 26 август. Тъй като знаете, че 300-те лева се получават от стопанство, а не на прасе. Това са предимно хората, които бяха в 20-километровата зона на фермата за прасета в село Петърч.”, каза областният управител на Перник. Zapadno.com припомня, че 50 домашни свине бяха заклани от собствениците си в края на месец юли и началото на месец август тази година. Превантивната мярка, състояща се в доброволно клане на домашни свине тип “заден двор”, попадащи в 20-километровата зона на индустриални ферми беше във връзка с писмо на министъра на земеделието, храните и горите от 29 юли и с писмо на Областна дирекция по безопасност на храните-София от 30 юли. Територията на град Брезник и още 7 брезнишки села попада в 20-километровата зона.

Срокът на втория транш за изплащане беше до 2 септември. До тази дата в Областна администрация-Перник са подадени 733 стопанства, които са подадени като първични данни в списъците от Общините в региона. “Какво се получи обаче при ревизирането на списъците от колегите ветеринарни лекари и разбира се от директора на Областна дирекция по безопасност на храните. Получи се дублиране на имена или опит, да кажем, за измама. Така че едно стопанство е регистрирано на трима отделни собственици. По този начин естествено разбирате, че при обхода на Комисиите, ако е направен обход от кмета и неговия екип, това е нямало да бъде регистрирано в списъка. Явно след като в един списък попадат трима собственици с едно и също стопанство, явно това е опит за заблуда. Но разбира се ветеринарните лекари, заедно с екипите от Областна дирекция по безопасност на храните, както и с колегите от Областна дирекция на МВР, правят обход на обектите, така че да имаме прецизност.”, каза още областният управител Ирена Соколова.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник доктор Елза Драгомирова посочи, че към момента в институцията има 868 заявления. “Може би някой е входирал при нас и не са стигнали до вас. Аз лично друго обяснение не намирам, но ще го уточним до края на деня.”, каза доктор Елза Драгомирова. От дирекцията по безопасност на храните поясниха още, че до днешна дата 140 броя стопанства ще бъдат разплатени с 42 000 лева. “В момента тече плащането на последните 9 стопанства, които са на територията на 3 брезнишки села – може би колегите вече са готови с плащането. Остана ни град Брезник, село Бабица и село Красава. Това са стопанства най-вече от 20-километровата зона. Те ще бъдат разплатени утре, финансовият ресурс е осигурен. Така че утре в края на работния ден ще сме приключили с плащането на 211 обекта. Четири плащания са отказани, поради това че заявленията бяха без подпис. Върнахме ги да ги подпишат, отказаха да ги подпишат. Тоест хем заявяват нещо, хем се надяват ние да не видим, че няма подпис. А това е подписът, с който заявяват доброволното клане и изискването 1 година да не населват.”, каза още директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник.

На заседанието стана ясно още, че тенденцията е увеличение на подадените заявления за отпускане на помощ за извършена дезинфекция на лични стопанства. По списъка на Областна администрация-Перник общата бройка е бил 798. До момента в Областна дирекция по безопасност на храните има входирани 868 заявления заедно със заявените 215 за първи транш правят 1 083 подадени и обработени заявления. Компетентните органи в област Перник ще извършат проверки на данните в подадените списъци. “Тоест работата тепърва предстои. Не знам кога ще отпуснат парите за втория транш. Ще бъдат уведомени кметовете, заедно с тях ще направим график. И пак по същия начин с доставяне на парите на място ще се осъществи плащането. Но това е нещо, което предстои. Сега нашата задача е максимално да прецизираме списъците със заявленията, за да бъдат подадени на Министерство на земеделието и храните, съответно и на Централно управление на Българска агенция по безопасност на храните.”, отбеляза директорът на Областна дирекция по безопасност на храните доктор Елза Драгомирова.

Виж също...

Loading...