Пътят до манастира над село Билинци ще бъде пригоден за преминаване на леки автомобили, работи се и по пълното възстановяване на манастирските сгради

Изровеният път от брезнишкото село Билинци до Билинския манастир “Свети Архангел Михаил” ще бъде ремонтиран, поясни протойерей Константин пред репортер на Zapadno.com.

Ремонтните дейности по възстановяване на манастирската църква на Билинския манастир вече са приключили. Работи се и за пълното възстановяване на цялата света обител в първоначалния и вид. “Основното, което се извърши беше укрепване на църквата и реставрация на иконописите. Направили сме стъпки в Министерство на земеделието, храните и горите за пътя. Те ще си го работят по тяхна програма за пътища. Одобрено е това, така че пътят ще се направи. Сега в момента тече процедурата по документацията. Отделно сме изготвили проект, който е одобрен от Национален институт за недвижимо културно наследство за сградите на манастира.”, каза протойерей Константин. Пътят до манастира ще бъде застлан с чакъл, което ще направи посещението на манастира с лек автомобил възможно. В момента няколкокилометровият участък от селото до манастира представлява черен път, който може да се изминава само с джипове.

Билинският манастир има още няколко сгради, които са в окаяно състояние и от тях са останали само основи. Възстановената църква към манастира е била част от първия етап на съживяването на обителта. На втори етап ще се възстановяват останалите манастирски сгради, в които вече ще може да бъде настанен монах.

През месец юли 2017 година започна възстановяване и реконструиране на манастира край село Билинци. Средствата за ремонта се осигуряват по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Финансовата помощ за дейностите са по подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони”. Сумата на субсидията е 559 442 лева и 68 стотинки.

Виж също...

Loading...