Собственици на заклани свине от град Брезник и 5 брезнишки села ще получат 18 000 лева от еднократната помощ за дезинфекция

18 000 лева се очаква да бъдат изплатени на собственици на свине в община Брезник. Средствата са за дезинфекция на личните стопанства, след извършено доброволно клане на животните, предаде репортер на Zapadno.com.

През днешния ден се изплащат обезщетенията на 9 лични стопанства в 3 брезнишки села. Сумата, която ще се изплати е 2 700 лева – по 300 лева на стопанство. “Утре, по график имаме село Бабица и село Красава. Там са общо 3 стопанства и останалите стопанства са в самия град Брезник. Утре плащането е в рамките на 15 300 лева. Това са заявленията дошли на първия транш. Документите бяха приети до 26 август, обработени и сумите в момента се изплащат.”, поясни за Zapadno.com директорът на Областна дирекция по безопасност на храните доктор Елза Драгомирова. Предстои да се обработят още заявления от територията на община Брезник, след което да се изплатят средства на втори транш.

Утре (4 септември) всички собственици, които са заклали прасетата си, отглеждани в обекти от тип “заден двор” в град Брезник и подали заявление за дезинфекция, трябва да се явят за получаване на паричните средства лично срещу представяне на лична карта в сградата на общинската администрация в 15:00 часа.

Изплащането на еднократната помощ от 300 лева на стопанство стартира в началото на тази седмица. Право на обезщетение имат стопаните, с до 5 броя прасета за угояване, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните си стопанства.

Виж също...

Loading...