Лятната академия по грънчарство в Брезник премина при голям интерес и завърши с красиви произведения – СНИМКИ

При голям интерес премина първата Лятна академия по керамика-грънчарство в Брезник, която се проведе през целия месец август, предаде репортер на Zapadno.com.

През изминалата седмица се проведе последното занимание от академията, в която деца и възрастни твориха с глина или рисуваха картини. Лятната академия отваряше врати всяка сряда пред зала “Военен клуб” в Общински исторически музей-Брезник. Уменията си всеки можеше да пробва на грънчарско колело. “Първата сряда се явиха около 10-тина деца, тъй като все пак нямаше как много деца да се съберат на колелото. Беше много забавно и интересно. Едната част изработваха тези предмети, а другата част рисуваха рисунките. За децата беше едно страхотно преживяване. Те нямаха търпение да идва време за следващата сряда, за да се занимават.”, сподели уредникът в Общински исторически музей-Брезник Ваня Димитрова.

По време на заниманията е имало и редовни посетители. Съдействие при изработването на глинени предмети и рисуването са оказвали художниците Даря и Сашо Евтимови, както и доброволецът Пепи Божков. “Имаше интерес и при някои от майките, но те се притесняваха. Една от тях се престраши и си направи и тя един предмет от глина. Изработваха се съдове, чинии, пепелници, а някои правиха на ръка вазички и кошнички. Но като цяло повече се правиха чиниите, които им бяха по-удобни за изработка. Втората сряда започнаха вече да влизат в музея, за да погледнат нещо за пример. Иначе всичко, което се правеше на ръка беше от въображението на децата.”, разказа още Ваня Димитрова от музея.

Изработените глинени изделия и рисунки са изложени в зала “Военен клуб” към музея, където могат да бъдат разгледани. Намерението на музейната институция е догодина Лятната академия отново да отвори врати.

Разгледайте още снимки от изделията и рисунките, които са изработени по време на Лятната академия в Брезник:

Виж също...

Loading...