Над 60 стопани на свине от Трънско и още 132-ма от Брезнишко са подали заявления за еднократната помощ

Близо 200 заявления от собственици на свине от общините Брезник и Трън са подадени до Областна дирекция по безопасност на храните-Перник. Заявленията са за отпускане на еднократна финансова помощ в размер на 300 лева за дезинфекция на лични стопанства, в които стопаните са извършили доброволно клане на свинете си, предаде репортер на Zapadno.com.

До началото на тази седмица в дирекцията по безопасност на храните са били подадени общо 62 заявления от стопани в Трънско и още 132 броя от територията на община Брезник. Заявленията ще бъдат разгледани от експертите, след което ще бъдат подадени в София. Изплащането ще бъде извършено на втори транш, като дадата предстои да бъде обявена от главните институции в столицата.

Подадените 132 заявления от стопани на свине в община Брезник са от населени места извън санитарната 20-километрова зона на индустриалната ферма в костинбродското село Петърч, която беше обявена в края на месец юли. Приемът на документи в град Брезник пък е приключил и се очаква днес да бъдат изплатени над 15 000 лева на стопани, заклали доброволно свинете си и извършили дезинфекция на стопанствата си.

Zapadno.com припомня, че на 19 август Областната епизоотична комисия взе решение за определяне на цялата територия на област Перник за санитарна зона. С цел превантивна мярка срещу разпространението на Африканска чума по свинете беше препоръчано на стопаните в региона доброволно да заколят прасетата си.

Виж също...

Loading...