Община Брезник е най-засегнатата от проблеми с водата при засушаване във високите части на села

Брезник е общината с най-много населени места в област Перник, в които се наблюдават проблеми с водата при засушаване. В община Трън проблеми с водоподаването при засушаване се наблюдават само в няколко села, предаде репортер на Zapadno.com.

Проблеми с водата във високите части се наблюдават в брезнишките села Бегуновци, Велковци, Гърло, Гигинци, Слаковци, Сопица, Конска, Режанци, Непразненци и Муртинци. “Има много села, които имат проблеми при засушаването. “Проблемни села” разбирайте села, в които има вода, не са останали без вода, но ниска и средна зона винаги имат вода, само висока зона от време на време няма.”, каза управителят на ВиК-Перник инженер Иван Витанов на пресконференция, която даде по-рано днес.

При засушаване проблеми с водата се наблюдават в части на трънските села Слишовци, Реяновци и Глоговица. Районната станция на ВиК-Перник в Трън поддържа голяма част от водопреносната мрежа в трънските села, но има и такива населени места, които не са към водния оператор.

В началото на тази година читателите на Zapadno.com научиха, че довеждащите водопроводи към брезнишките села Ноевци, Сопица и Велковци ще бъдат подменени чрез проект, за който Община Брезник е сключила договор. Сключеният договор е на стойност 5 500 000 лева без включен ДДС или 6,6 милиона лева с ДДС. Освен това чрез инвестицията се предвижда ефективно, безпроблемно и сигурно решение, за да се осигурят допълнителни водни количества за град Брезник и селата Режанци, Ноевци, Сопица и Велковци. Прочетете още по темата в публикацията: Как едно дарение помогна да се осигурят 5,5 милиона лева за водоснабдяването в Брезнишко?.

Очаквайте на страниците на Zapadno.com още подробности за състоянието на водопреносната мрежа в общините Брезник и Трън.

Виж също...

Loading...