Клането на домашни свине е дало най-висок резултат срещу спирането на разпространение на чумата

В Българската агенция по безопасност на храните се проведе среща между експерти от агенцията и представители на свиневъдния бранш. Представена беше актуалната епизоотична ситуация, дискутира се разликата при наложените мерки в различните зони на страната в зависимост от проявлението на Африканската чума по свинете. Обсъдено бе и евентуалното бъдещо развитие на заболяването, съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните.

Присъстващите постигнаха съгласие, че мерките дават търсения резултат по отношение броя на засегнатите ферми. Като мярка с най-силен противоепизоотичен ефект бе посочено доброволното клане на животните в обекти без биосигурност. Във връзка с огнищата на Африканска чума по свинете в Шуменско за пореден път бе направен изводът, че в настоящата ситуация отглеждането на свине при пасищни условия е пагубно. Към моментаима най-голяма необходимостот разграничение при клането на свинете в зависимост от зоната, от която произхождат. По тази причина приоритетно ще се работи за даване на достатъчно здравни гаранции с оглед намаляване на инфектираните зони, вдигане на възбрани и търговски бариери, и оздравяване на сектора. Отчетена е и нуждата от по-добра комуникация с потребителите с цел по-ясно представяне на безопасността на продуктите от българско свинско месо.

От Българската агенция по безопасност на храните отново напомниха, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване и ниската биосигурност при отглеждането на свине в домашни условия са едни от най-важните фактори за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. Агенцията призовава за проява на висока отговорност и спазване на всички ветеринарномедицински изисквания.

Виж също...

Loading...