Пътешествениците от Брезник с намерение да популяризират каменните кръгове на Бърдото чрез изграждане на пътека и табелки – СНИМКИ

Група млади брезничани имат намерение да съсредоточат силите си за популяризиране на каменните кръгове на Бърдото, научи Zapadno.com.

Младите брезничани са част от клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова към брезнишкото средно училище “Васил Левски”. Преди дни те са посетили каменните кръгове на Бърдото. По път за каменните кръгове, пътешествениците са се отбили до къщата на брезничанина Чорни, който заедно с Никола Вапцаров са били убити на гарнизонното стрелбище.

Членовете на клуба и много други жители на общината също не знаят за съществуване на каменните кръгове, тъй като те не са известни. “Бяхме на малкото известно тракийско светилище на Бърдото, което е разкрито през 70-те години от професор Джонова. Това са около 10 каменни барабана, изрязани от човешка ръка. Не са добре познати в града. Искам да оставя хора, които се интересуват и да знаят къде какво има на Бърдото.”, каза ръководителят на клуба Аниела Асенова.

По време на посещението на пътешествениците им хрумнала идеята да направят пътека до кръговете, както и указателни табелки, за да могат да се посещават от другите жители на Брезник и туристи. За тази цел ще потърсят съдействие от Община Брезник и “Държавно горско стопанство-Брезник”.

През 2018 година, по време на първата научна конференция в Брезник, експерти представиха теории за каменните кръгове на Бърдото. Археологът Филип Михайлов от Регионалне исторически музей-Перник смята, че тези кръгли камъни може би са използвани за стриване на руда. Прочетете още по темата в публикацията: Експерти представят теории за каменните кръгове на Бърдото на научната конференция в Брезник.

Разгледайте снимки от посещението на пътешествениците от Брезник на каменните кръгове на Бърдото:

 

Виж също...

Loading...