Таблица в пенсионерски клуб “Любаш” показва как за близо 140 години се е променило населението на село Кривонос

Броят на населението на брезнишкото село Кривонос за последните 139 години е показан на таблица в пенсионерски клуб “Любаш”, предаде репортер на Zapadno.com.

Първото преброяване на село Кривонос е било през 1520 година. Тогава населението е било изразено в 18 семейства, в които е имало минимум по 5-6 човека и двама ергени. Общината, към която населеното място се е причислявало е била Пирот.

На таблицата са изобразени данните от преброяванията от 1880-та година до последното такова през 2011 година. Те са взети от Националния статистически институт, Българска академия на науките и списание „Известия на държавните архиви“. Събрани са от братовчедът на местния жител Ценко Миленков, който е инициатор за изработването на таблицата. Хронологично в България от 1880-та година до 1945 година са били извършени няколко преброявания на населението.

През 1880-та година населението на Кривонос е било съставено от 127 жители, а селото е било към община Мисловщица. В наши дни името на Мисловщица е Велиново и е село в община Трън. До началото на 20-ти век Кривонос е към Мисловщица, но за няколко години преминава към община Кошарево и жителите вече наброяват 189 човека. При преброяването през 1910-та година населението на селото вече е достигнало 198 жители и е причислено към община Банище. Това е най-големият брой на жителите в селото за последните 139 години.

През 1934-та година Кривонос вече е към община Режанци и е населено от 182 жители с 33 домакинства. До 1965-та година населеното място под планината Любаш е към община Режанци. Преброяването през 1975-та година показва, че населението на селото вече е 25 човека и е с административен център Брезник. Последното преброяване от 2011 година показва, че 8 човека съставят населението на Кривонос.

Виж също...

Loading...