Творецът от село Садовик Филип Седефчев показва 15 платна с живопис и 10 пластики пред публиката в Перник

15 платна с живопис и 10 пластики ще покаже художникът Филип Седефчев в своята изложба, която официално ще се открие на 19 септември в художествена галерия „Любен Гайдаров” в град Перник. Преди това пред публика ще бъде прожектиран филм за художника, който не е бил показван досега в Перник. Това ще бъде поредната негова  самостоятелна изложба , в която той ще покаже живопис, пластика и маски. Експозицията ще представи друг известен наш творец-скулпторът професор Емил Попов, съобщиха от художествената галерия.

Филип Седефчев е творец с неподражаем стил. Стилизираните му пластики нямат аналог. От всяка една негова творба лъха силната му индивидуалност и характерния му, постоянно развиващ се стил.
„Човек трябва да сподели труда си. Винаги се ръководя от това, композицията да казва нещо важно. Погледът навътре е най-важен. Затова не се ръководя от общата мисъл, а от онова, което има смисъл за мен.”, споделя Филип Седефчев.

Творецът е автор на запазения знак и тотал дизайна на фестивала „Сурва”. Стилизираната марка, която той създава, определят като гениална, заради идеята в нея. О края на 60-те години на 20-ти век той започва да създава цикъл от живописни и пластични творби, свързана с традициите на обичая Сурва и народната митология. Образите му носят силен символичен заряд. От 80-те години творчеството му еволюира  към по- абстрактни и изчистени форми. Започва да работи в стила „Оп Арт”, като създава живопис и пластика със свой автентичен почерк и характерен визуален заряд. Творбите му са едновременно космополитни, но и дълбоко свързани с българските корени и дух.

През своя над 50-годишен творчески път Седефчев работи в цялата палитра от пластични изкуства – живопис, монументални изкуства, скулптура, графичен и пространствен дизайн, керамика, гоблен, витраж. Автор е над 300 постери, запазени марки, гербове. Реализирал е множество монументални творби в България и чужбина.

Филип Седефчев е родом от брезнишкото село Садовик. Пъстрите черги и носии, народните песни и приказки, маските на сурвакарите, овчарството и природата трайно впечатляват бъдещия творец и от рано предопределят неговия път. През 1955 година е приет в националната художествена академия (тогава Висш институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович”). Дипломира се със специалност „Живопис” при професор Ненко Балкански.

Виж също...

Loading...