Пожарните команди на Брезник и Трън ще проведат демонстрации пред децата в детските градини “Брезица” и “Ален мак”

Районните служба “Пожарна безопасност и защита на населението” в общините Брезник и Трън ще проведат поредица от събития в периода 9 – 14 септември. Събитията ще са в рамките на традиционната седмица на пожарната безопасност, с която огнеборците ще отбележат 114 години от първия си професионален празник, съобщи старши инспектор Николай Петров от пожарната.

На първия пожарникарски събор, който се е състоял на 14 септември в далечната 1905 година, се приема решение тази дата да се чества като професионален празник на пожарните команди. Празника е честван редовно до 60-те години на миналия век. Традицията за неговото честване е възстановена с решение на Министерския съвет на Република България от 1995 година и датата 14 септември отново е обявена за Професионален празник на служителите на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР.

Днес, 114 години по-късно, служителите от структурите на “Пожарна безопасност и защита на населението” ежедневно преодоляват трудности, изправят се пред многобройни предизвикателства, решават и множество сериозни проблеми. Във връзка със “Седмицата на пожарната безопасност” и професионалния празник на органите за “Пожарна безопасност и защита на населението” от Регионалната дирекция на пожарните команди в област Перник са организирани дейности, насочени към повишаване информираността на обществото по отношение на пожарната безопасност и защитата при пожари, бедствия и други извънредни ситуации, към издигане престижа на професията и популяризиране на извършваните дейности.

На 9 септември в периода от 9:00 до 17:00 часа в Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Трън ще се проведе „Ден на отворените врати”. Инициативата ще се проведе и в Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник на 10 септември от 9:00 до 17:00 часа. През “Деня на отворените врати” всички желаещи могат да се запознаят с техниката, ежедневните занимания на огнеборците и мерките за пожарна безопасност и защита при бедствия в съответните Районни служби. За периода от 9 до 13 септември, всеки ден от 9:30 до 12:00 часа в пожарните команди на Брезник и Трън ще се проведат приемни за граждани с открити телефонни линии (за Брезник на телефон: 07751 38 73, за Трън на телефон: 076 67 60 70).

Освен тези събития, в детските градини на градовете Брезник и Трън ще се състоят демонстрации от страна на пожарникарите. Те ще демонстрират тактико-технически способи на силите и средствата за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации и провеждане на учебна евакуация. Демонстрациите в детска градина “Ален мак” в Трън ще бъдат на 12 септември от 10:00 часа. На следващия ден – 13 септември, огнеборците от Районна служба ще влязат в детска градина “Брезица” в Брезник, за да покажат уменията си, също от 10:00 часа.

На 14 септември в 10:00 часа ще се положат венци и цветя на паметните плочи на загиналите пожарникари при изпълнение на служебния си дълг – Никола Миков и Сашо Евтимов, съответно в двора на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник и трънското село Лева река.

В публикацията са използвани снимки на пресцентъра на Областна дирекция МВР-Перник и Община Брезник

Виж също...

Loading...