Безплатен транспорт до Църногорския манастир над Гигинци за храмовия празник на параклис “Свети Силуан Атонски”

Храмов празник на новия манастирски параклис “Свети Силуан Атонски” в Църногорския манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци на 24 септември, съобщиха от светата обител.

Отбелязването на храмовия празник ще започне на 23 септември с Всенощно бдение, което ще е от 20:00 часа. На 24 септември от 9:00 часа Архиерейска света литургия ще огласи параклиса. На клира ще има псалти от Света гора, София, Солун, Белград и Сандански. По-късно през същия ден, в салона на Софийската света митрополия ще бъде представена книгата “Духовно израстване в Христа” на архимандрит Вартоломей, игумен на манастира Есфигмен от Света гора.

Организира се безплатно пътуване (отиване и връщане) за желаещите да станат част от празника. На 24 септември тръгването от София ще е в 7:30 часа от автобусната спирка на “Овча купел”. Тръгването от Перник ще е в 8:15 часа от паркинга при Регионалния исторически музей. За организираното пътуване се прави предварително записване на телефон 0897 962 820 всеки ден от понеделник до петък от 8:00 до 17:00 часа, поясниха още от Църногорския манастир.

Новият параклис в манастира е осветен на 8 май 2011 година. Неговият патрон Свети Силуан Атонски се е подвизавал в Свeта Гора, в руския манастир „Свети Пантелеймон“. За него се казва, че е духовен старец от най-ново време и велик подвижник на благочестието. Преставил се в Господа през 1938 година, а на 26 ноември 1987 година с решение на Светия Синод на Вселенската Патриаршия е причислен към лика на преподобните и свети мъже на църквата.

Виж също...

Loading...