Гюрга Пинджурова запя “Хей, поле широко” в ефира на БНТ по повод 60-годишнината на обществената медия

Песен на народната и оперна певица от Трън Гюрга Пинджурова беше излъчена в специалното предаване “БНТ на 60” тази вечер, видя Zapadno.com.

Уникални архивни кадри от песента “Хей, поле широко” бяха излъчени в първото от поредицата предавания, посветени на юбилея на телевизията-майка, който се чества тази година. Песента в изпълнение на Гюрга Пинджурова започна след като от медията припомниха архивни кадри от отбелязване на 1 300-годишнината от създаването на българската държава през 80-те години на миналия век. Славеят от Трънско “докосна” зрителите пред телевизионния екран и припомни за уникалността на певицата. Архивни записи на Гюрга Пинджурова се съхраняват във фондовете на БНТ и БНР.

Певицата Гюрга Пинджурова е родена на 18 април 1895 година в Трън. Тя е била шестото дете на Гюро Майстора, известен тогава трънски дюлгерин. От 1938 година започва да пее на живо народни песни по Радио София. През 1939 година се появяват първите и плочи с народни песни. След 9 септември 1944 година развива богата концертна дейност и става една от най-популярните изпълнителки на народни песни в България. Характерно за изпълненията на Гюрга Пинджурова е подчертаното емоционално и артистично поднасяне на текста на песните. За заслугите и към народната музика през 1969 година Гюрга Пинджурова е удостоена със званието „народен артист“. Умира на 10 ноември, 1971 година в София.

Обществената телевизия празнува своята 60-годишнина със специалното предаване “БНТ на 60”. В делничните дни от 22:00 часа, в 60 епизода, зрителите ще могат да пътуват в телевизионната история с любимите лица на България. Водещ на специалната поредица е Драгомир Драганов.

Кадър: БНТ

Виж също...

Loading...