Дете на 1 година от Трън заболя от хепатит в семейно огнище, а 2-годишно брезничанче се лекува от салмонелоза

Случаи на заболяванията салмонелоза, хепатит и ентероколит са регистрирани на територията на общините Брезник и Трън през изминалата седмица, съобщиха от Регионална здравна инспекция-Перник.

В периода 2 – 8 септември в град Трън е регистриран един случай от групата на чревните инфекции. Пациентът е заболял от ентероколит и е хоспитализиран в Инфекциозното отделение на многопрофилна болница за активно лечение “Рахила Ангелова” в град Перник. Засегнати от заболяването организирани колективи няма, поясняват здравните инспектори.

През същия период, но в град Брезник е регистриран случай на заболяването салмонелоза. Заболелият е момче на 2 години, което се лекува амбулаторно от личния си лекар. От началото на 2019 година
регистрираните случаи на салмонелоза в област Перник са общо 3.

Здравните инспектори са регистирали и нов случай на заболяването хепатит тип А. Заболелият е момче на 1 година от град Трън, което се лекува стационарно в Инфекциозното отделение на многопрофилна болница за активно лечение “Рахила Ангелова” в град Перник. Касае се за семейно огнище с 3 заболели лица (майка на 19 години, син на 3 години и още един син на 1 година) в рамките на 1 инкубационен период. Трите случая се класифицират като потвърдени. Случаите са проучени и са взети противоепидемични мерки спрямо болните, контактните лица и околната среда, поясниха още от Регионална здравна инспекция-Перник.

Виж също...

Loading...