Огнеборците в Трънско се отзовават предимно на пожари в земеделски земи и горски масиви

Сигналите, на които служителите на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Трън се отзовават са предимно в земеделски земи и горски масиви. Това каза пред репортер на Zapadno.com началникът на Районната служба по пожарна безопасност главен инспектор Борис Борисов.

Днес през целия ден пожарната команда в град Трън е отворена за граждани и жители на общината, които желаят да се запознаят с дейността на звеното. Инициативата е част от седмицата на пожарната безопасност, която се провежда в дните между 9 и 14 септември. Тематичната седмица е посветена и на 114-годишнината от отбелязването на първия професионален празник на огнеборците.

Преди началото на есента, равносметката за пожарникарите от община Трън за изминалия летен сезон е добра, тъй като не е имало случаи на големи пожари каквито имаше в началото на тази година. В района на пограничната община преобладаващите типове пожари, които огнеборците гасят са полски и горски. “Те са много опасни, защото местата тук са обезлюдени и доста къщи не се почистват. Обрасли са в храсти и когато стане един такъв пожар – в полски или горски масив, доста често са застрашени тези къщи. Почистен ли е дворът, вероятността да бъде засегната жилищната сграда е пожар е много по-малка.”, сподели началникът на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Трън главен инспектор Борис Борисов.

Пожарната служба в Трън работи и по превенцията на възникване на пожари. Провеждат се информационни кампании с местната власт и представители от различни сфери на местно ниво. “Непрекъснато се работи по линия на превенцията. Пускат се непрекъснато брошури, провеждат се срещи с Общината, с кмета, с кметските наместници за недопускане на такива запалвания. На нашата територията наблягаме на превенцията срещу полски и горски пожари. Най-честата причина за горските пожари са полските. Разпространяват се от земеделските земи и доста често от небрежността на хората при почистване на домовете. Повечето хора, които са по селата живеят в София. Събота и неделя като си дойдат гледат да почистят дворовете, събират едни купчини от окосена трева, която изсъхва. В един момент я палят и оттам отива в гората.”, поясни още главен инспектор Борис Борисов. Кампаниите за борба срещу възникването на пожари дават резултат.

В началото на пролетния сезон на тази година възникнаха множество пожари в региона, сред които имаше и големи такива като този край трънското село Цегриловци и село Долна Мелна. Сред случаите, на които трънските пожарникари се отзовават, са изваждания на кучета от шахти или канали.

Събитията, свързани със седмицата на пожарната безопасност в Трън ще продължат и през следващите дни. За периода от 9 до 13 септември, всеки ден от 9:30 до 12:00 часа в пожарната команда на Трън ще се провеждат приемни за граждани с открити телефонни линии на телефон 076 67 60 70. На 12 септември от 10:00 часа в детска градина “Ален мак” ще бъдат демонстрирани тактико-технически способи на силите и средствата за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации и провеждане на учебна евакуация. На 14 септември в 10:00 часа ще се положат венци и цветя на паметната плоча на Сашо Евтимов – загинал пожарникар при изпълнение на служебния си дълг.

В публикацията са използани снимки от Веселина Николинска и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...