Отличия на сурвакарската група на село Гигинци вече имат свой нов дом – СНИМКИ

По-голямата част от отличията на сурвакарската група на брезнишкото село Гигинци вече са поставени в нови витрини. Това съобщи за Zapadno.com водачът на сурвакарската група Пепи Божков.

Над 15 медали, 5-6 купи и плакети от различни фестивали са подредени във витрините. Малко след експонирането на отличията, в големия салон на читалището на Гигинци са пристигнали и първите посетители, които са ги разгледали. “Вече идваха хора и всичките са доволни. Това беше моя мечта отдавна. За мен всички отличия са ценни. Имаме от фестивали в почти от цяла България.”, сподели Пепи Божков. Последният медал, с който групата е удостоена е от тазгодишното издание на фестивала “Сурва” в Перник. Медалът е златен и е за предаване на традицията. Сурвакарската група на Гигинци наброява между 80 и 100 човека.

Витрините са закупени със средства от годишното дарение по договора за сътрудничество между “Асарел-Инвестмънт” и Община Брезник. Тази година акцент в дарението е подкрепа на селата, културата и самодейността в община Брезник. През месец юли читалището на село Гигинци се сдоби и с нови етажерки и рафтове, на които беше подредена етнографска изложба. Новите придобивки също са закупени със средства от годишното дарение на минната компания, която е представена в Брезник чрез дружеството “Трейс Рисорсиз”.

Разгледайте снимки на експонираните отличия на сурвакарската група на Гигинци:

Снимки: Пепи Божков

Виж също...

Loading...