Паметници на партизани в Трънско и Брезнишко бяха окичени с цветя и венци за годишнината от 9 септември 1944 година

Социалистите от общините Брезник и Трън отбелязаха годишнината от 9 септември 1944 година. На паметници и монументи на различни места в двете общини бяха поднесени цветя и венци, съобщиха от пресцентъра на “БСП за България”-Перник.

Социалистите от Брезнишко отпразнуваха 75-та годишнина от 9 септември 1944 година с традиционния събор в село Красава. Десетки социалисти положиха венци и цветя на паметника на загиналите партизани в центъра на селото и отдадоха почит на загиналите борци против фашизма. Гости на събитието бяха народният представител от парламентарната група на “БСП за България” инженер Любомир Бонев, Евдокия Асенова – член на Нациналния съвет на БСП, председателят на общинската структура на БСП-Радомир Георги Георгиев. Председателят на общинската структура на БСП-Брезник и кандидат за кмет на Общината Венета Петрова припомни пътя на Брезнишкия партизански отряд и призова присъстващите да не забравят подвига на антифашистите, поясниха от “БСП за България”-Перник.

“На 9-ти септември 1944 година беше открит пътят към изграждане на Първата българска република, към реализирането на заветите на Левски и Ботев. Деветосептемврийската революция се превърна в едно от най-забележителните събития в родната ни историята и промени из основи облика на изостаналата дотогава България”, заяви народният представител инженер Любомир Бонев. Той добави, че след тази преломна дата хората са получили право на труд, на образование, на здравеопазване, на отдих, право да участват в управлението на страната. “Ние помним подвига на онези, благодарение на които се създаде нова България. Помним хилядите дали живота си, за да я има България.”, заключи Бонев.

Социалистите в Трън също отбелязаха 75-та годишнина от 9 септември 1944 година като положиха венци и цветя на паметника на Трънския партизански отряд и единствената партизанска дивизия в България, на паметника-костница в село Слишовци, паметника на незнайния съветски воин в село Стрезимировци и паметника на Неделко Савов в село Неделково. Гости на трънските социалисти бяха председателя на Областния съвет на БСП-Перник Валентин Петков, Румен Евлогиев – секретар на общинския съвет на БСП-Перник, кандидатите за кметове на пернишките квартали “Изток” и “Църква” Десислава Стоянова и Радослав Динев. На събитието присъстваха и председателят на общинския съвет на БСП-Трън Иванка Гълъбова и кандидатът за кмет на левицата полковник Александър Христов, отбелязаха още от “БСП за България”-Перник.

Пред трънските социалисти Валентин Петков заяви, че благодарение на Деветосептемврийската революция, България е застанала на световната политическа сцена като суверенна република и е извършила гигантски скок в икономиката, образованието, културата, социалната сфера и здравеопазването.”Благодарение на подвига и саможертвата на българските антифашисти България бе сред страните победителки във Втората световна война и не бе разделена, както през 1919 година. Девети септември даде на българите мечта и я сбъдна.”, категоричен бе Петков.

Снимки: “БСП за България”-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...