Вековното дърво в трънското село Рани луг ще бъде изследвано от експерти за здравословното му състояние

Служители на Община Трън са отстранили пречупена част от вековният дъб-цер в трънското село Рани луг и са разчистили пространството около дървото. Дейностите са извършени по инициатива на кмета Цветислава Цветкова след подаден сигнал от граждани, съобщиха от общинското предприятие “Трънска гора”.

Сигналът от гражданите е бил получен в Община Трън на 9 септември. Чрез него общинската администрация е била сигнализирана за откършен от вековното дърво клон. Очаква се да бъде извършен оглед на дървото от арбористи и представители на Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник за преценка на неговото здравословно състояние и оказване на необходима грижа за възстановяването му с цел предотвратяване на подобни негативни въздействия, поясниха още от “Трънска гора”.

Вековният дъб-цер в Рани луг, който е на над 300 години, успя да спечели конкурса „Дърво с корен“ за 2018 година с помощта на 1 236 гласа. В конкурса „Европейско дърво на годината 2019“ дървото от Трънско се класира на 14-то място.

Виж също...

Loading...