При големи пожари в Трънско доброволци от звено “Гасачи” помагат на огнеборците от пожарната команда

Доброволческо звено “Гасачи” съдейства на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Трън при гасенето на големи пожари в пограничната община, предаде репортер на Zapadno.com.

Звеното е съставено от петима доброволци, които са служители на общинското предприятие “Трънска гора”. Доброволческото звено има и свой ръководител. Доброволците са преминали специално обучение и при необходимост оказват помощ на огнеборците от местната пожарна служба. “Доброволец може да стане всеки български гражданин, който е клинично здрав, не е осъждан и отговаря на изискванията. Минава се обучение, което е в три модула.”, поясни началникът на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Трън главен инспектор Борис Борисов.

Освен в гасенето на пожари, доброволците от доброволческото звено могат да участват и в спасителни действия и други операции по линия на защитата на населението. Те са оборудвани с необходимите за включване в акции дрехи. Връзката със звеното “Гасачи” става чрез дежурния оперативен център на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник. От центъра уведомяват дежурния в Община Трън, който пък уведомява кмета и с издаване на заповед доброволците са привикани за работа. Съставът на доброволческо звено “Гасачи” в Трън има възможност да се попълни с още няколко доброволци.

В дните между 9 и 14 септември в региона се провежда традиционната седмица на пожарната безопасност. Районната служба на пожарната в Трън също се включва с няколко събития в отбелязването на тематичната седмица и 114-годишнината от честването на първия професионален празник на огнеборците. За периода от 9 до 13 септември, всеки ден от 9:30 до 12:00 часа в пожарната команда на Трън ще се провеждат приемни за граждани с открити телефонни линии на телефон 076 67 60 70. На 12 септември от 10:00 часа в детска градина “Ален мак” ще бъдат демонстрирани тактико-технически способи на силите и средствата за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации и провеждане на учебна евакуация. На 14 септември в 10:00 часа ще се положат венци и цветя на паметната плоча на Сашо Евтимов – загинал пожарникар при изпълнение на служебния си дълг.

Виж също...

Loading...