Свински кочини в община Брезник се проверяват от експерти, но досега не са установени нарушения

Лични стопанства в община Брезник, в които са се отглеждали свине, са обект на проверки от страна на инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните-Перник. Проверките са във връзка с отпуснатите средства за дезинфекция на личните стопанства след доброволното клане на свине от страна на стопаните, предаде репортер на Zapadno.com.

По време на вчерашното заседание на Областната епизоотична комисия стана ясно, че Африканската чума по свинете “затихва” и няма съобщение за появили се нови огнища на заразата. “Целият първи транш е изплатен на хората. Вторите заявления сега са 894.”, каза доктор Владислав Мирчев от Областна дирекция по безопасност на храните-Перник. Във ведомството продължават да пристигат жители на областта, които искат да бъдат включени в списъци за изплащане на 300 лева еднократна финансова помощ. Въпреки това повече документи не се приемат, тъй като крайният срок за предаването им е изтекъл и списъците са предадени на централните власти в София. Бюджетът, който е определен за отпускане на втория транш вече е фиксиран. До момента в област Перник са обезщетени 213 собственици на обекти тип “заден двор”, в които са се отглеждали свине, поясниха още от Областна дирекция по безопасност на храните-Перник.

В момента приоритетно се извършват проверки на лични стопанства тип “заден двор” в 20-километровата зона около свинекомплекса в костинбродското село Петър. Населени места в община Брезник попадат в зоната и поради тази причина беше препоръчано на стопаните доброволно да умъртвят свинете си. Първоначално превантивната мярка беше предприета в град Брезник и 7 брезнишки села, но в средата на месец август Областната епизоотична комисия обяви територията на цялата област Перник за санитарна зона, което пък наложи препоръка за доброволно клане на свине в целия регион.

Извършени са проверки на лични стопанства в Брезник и селата около града, като предстоят и в други населени места. Инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните проверяват дали стопаните, заклали свинете си и взели 300 лева еднократна помощ, са извършили дезинфекция на личните си стопанства тип “заден двор”. Извършващите се проверки са по указания, които са подадени от централното управление на Българска агенция по безопасност на храните. Проверките, които са извършени до момента не са установили нарушения или скрити свине. Съгласно инструкциите, ако се установи свиня в лично стопанство, за което собственикът е декларирал, че е заклал животните си, се съставя акт на собственика и принудително се умъртвява прасето му, поясниха от Областна дирекция по безопасност на храните-Перник.

До 2 септември в Областна администрация-Перник са подадени 132 заявления от лични стопанства в община Брезник и още 63 от община Трън. Заявленията са за финансовото подпомагане за доброволно клане на прасета в обекти тип „заден двор” и извършена последваща дезинфекция на личните стопанства.

Виж също...

Loading...