Благослов огласи село Горна Секирна за ремонта на покрива на местния храм “Свети Архангел Михаил” – СНИМКИ

Жители и гости на брезнишкото село Горна Секирна се събраха на тържествено събитие в местния храм “Свети Архангел Михаил”. Поводът за малкия празник за селото беше завършения цялостен ремонт на покрива на храма, предаде репортер на Zapadno.com.

Сред гостите на събитието бяха заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска и секретарят на Община Брезник Иван Борисов. Отец Васил от Бегуновци пристигна в храма, за да направи благослов. Покривът е най-важното нещо, което трябва да се направи, за да може храмът да се запази, сподели отецът. “Тази прекрасна в архитектурно отношение църква. Не знам отдалечеността до колко е тежка, но поне се запазват някои неща. Да благодарим на провидението, че можахме да направим това и да се зарадваме. Всичко, което жертваме ще бъде достойно превъзнаградено, така че не съжалявайте. Но да има покрив е най-важното. Да благословим това ново нещо, тази надежда, с която го направихме, за да се запази и за тия които ще идват след нас.”, каза отец Васил преди началото на благослова.

Ремонтът на покрива на храма е осъществен с финансови средства от Договор за сътрудничество между „Асарел-Инвестмънт“ и Община Брезник. Чрез договора всяка година дружеството прави дарение, чиято цел е да подпомага развитието на общината. През тази година акцентът е поставен върху проектите на селата в Брезнишко. Сумата за всички малки проекти е общо 25 000 лева от 50-те хиляди лева, които са отпуснати чрез договора за сътрудничество. С останалите 25 000 лева ще се реализира значим за общината инфраструктурен проект. “Много сме доволни от фирмата. Всички бяха отзивчиви, всички помогнаха. Ремонтът беше някъде около 2-3 седмици. Момчетата доста работиха, всички помагаха.”, сподели Румен Николов от село Горна Секирна.

Покривът е бил в окаяно състояние в продължение на около 10 години. Извършеният ремонт е на стойност 4 000 лева. По храма на Горна Секирна трябва да се извършат още ремонтни дейности – ремонт на пода и реставрация на иконописите. Местните хора ще са много благодарни, ако някой помогне за извършването и на тези ремонтни дейности.

Храм “Свети Архангел Михаил” е изграден през 1884 година, но се знае малко за него, тъй като са останали малко църковни документи. “Като деца идвахме тука, на Свети Архангел Михаил, беше много почитан. Гергьовден също много го празнувахме. Знам, че камъните, които са основата са докарани от Кожинска река с волски коли. Пазиме го храма, почитаме го и му празнуваме празника. Наскоро един наш съселянин подари една икона. Надявам се някой да ни помогне да направим пода, защото вече покривът е оправен. Има една греда, която е с надпис. Тя е подарена от един наш дядо. Тогава някой от семейството да подари нещо е било много. Черквата ни е много хубава, много се стараеме да я запазиме. Дано успееме.”, каза Миланка Михайлова от Църковното настоятелство на храма. Друг празник, който традиционно се отбелязва в храма е Великден, когато вратите на светата обител са отворени за миряните.

След духовната част в храма, жители и гости на Горна Секирна се почерпиха в двора на човек от селото.

Разгледайте снимки от благослова и храма на село Горна Секирна, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...