Образователното дело на Брезнишко в миналото ще бъде показано чрез изложба в Общинския исторически музей

Няколко инициативи, свързани с Европейските дни на наследството, ще се проведат в град Брезник през месец септември, научи Zapadno.com.

Инициативите са включени в календара на празничните събития, който се актуализира периодично. Събитията в град Брезник ще се проведат от средата до края на месец септември. Сред тях е откриване на изложба под надслов „Образователното дело в Брезнишко – ХІХ – средата на ХХ век”. Тя ще бъде експонирана в Общински исторически музей-Брезник и е посветена на 150-ата годишнина от откриването на класното училище в град Брезник. В изложбата ще бъдат показани артефакти от музейните колекции като църковни книги с техните приписки, спомените на някогашните жители на брезнишко, учебните пособия, книги и учебници, снимки и документи, в които е отразено развитието на учебното дело в Брезнишко. От музейната институция са предвидили и посрещане на първокласниците от Випуск ‘2019 в сградата на класното училище. По време на посещението ще бъдат изработени послания, които ще се връчат на учениците. Предвижда се и концерт на формации от читалищата в региона. Третото тематично събитие в Брезник, свързано с Европейските дни на наследството, ще бъдат видеопрожекции и дискусии на открито. Ще се прожектира видеоурок на тема „Образователното дело в Брезнишко – ХІХ – средата на ХХ век”, след което ще се дискутира ролята на образованието в миналото и днес.

В началото на този месец официално бяха открити Европейските дни на наследството 2019-та. Инициативата ще продължи през целия месец септември в цялата страна с над 360 събития. Те ще бъдат организирани и проведени от общински администрации във всички области на страната в рамките на Европейските дни на наследството. Тази година празниците са обединени под мотото „Изкуства и развлечение“. Общата тема през настоящата година предполага провеждането на различни прояви, които интерпретират по свой начин връзката на наследството с изкуствата и развлеченията. От уличното шоу до концертната зала, от традиционните театър и музей до модерното кино и цифровото изкуство, европейското наследство ще бъде показано на местни, национални и международни сцени за посетители и гости от всички възрасти. Десетки музеи, културни и природни обекти ще осигурят свободен вход за посетителите си в определени дни на месеца. Сред различните прояви, организирани от общините, са: фестивали, празници на градовете, обществени дискусии, кръгли маси, концерти, изложби, поетични конкурси, театрални постановки на открито, образователни игри за деца и други, поясниха от пресцентъра на Министерство на културата.

Виж също...

Loading...