Вековното дърво в трънското село Рани луг ще бъде изследвано от специалисти в следващия един месец

В следващия един месец предстои изследване на веконият дъб-цер в трънското село Рани луг. Това поясниха за Zapadno.com от Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник.

През изминалата седмица от общинското предприятие “Трънска гора” съобщиха, че служители на Община Трън са отстранили пречупена част от вековното дърво, след като граждани са подали сигнал. Предстои експерти да посетят над 300-годишното дърво, за да установят здравословното му състояние. Проверката ще се случи в периода 16 септември – 15 октомври. Дървото се намира в близост до храм “Свети Николай” в селото. По-рано тази година дървото успя да се класира на 14-то място в конкурса „Европейско дърво на годината 2019“, а през 2018 година печели конкурса „Дърво с корен“.

От Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник са съгласували допустимост с Асоциацията на арбордистите в България, касаеща оглед и отстраняване на сухи клони и такива, представляващи опасност на вековното дърво. Дървото е обявено за вековно по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. От Асоциацията на арбордистите в България са потвърдили възможността за посещение и експертна обработка на клоните и оформяне на короната. При посещението специалистите ще се произнесат и за мерки за поддръжка, така че дървото да се запази в добро състояние за възможно по-дълго време, поясниха от Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите.

Асоциацията на арбордистите в България работи по грижа и опазване на дърветата в страната.

Виж също...

Loading...