На петък 13-ти брезничанин дари 13 бутилки по 10 литра с пластмасови капачки за закупуване на болнично оборудване

Възрастен брезничанин, пожелал анонимност, е дарил 13 бутилки по 10 литра пълни с пластмасови капачки, научи Zapadno.com.

Брезничанинът дарил солидното количество пластмасови капачки от бутилки по-рано днес, когато било изпразнено металното “сърце” на площад “9-ти септември” в град Брезник. Благородният човек предоставил бутилките в местното читалище. Дали е случайност или умишлено, брезничанинът дарил 13-те бутилки на суеверния за част от обществото петък 13-ти. В крайна сметка важното е, че инициативата за събиране на средства за закупуване на медицинско оборудване е подпомогната и продължава да набира нови съмишленици.

През месец юни в центъра на град Брезник беше поставено метално “сърце”, което беше второто такова на територията на общината след брезнишкото село Ноевци. В още няколко населени места на общината са поставени метални “сърца”, които подпомагат инициативата. Метално “сърце” за събиране на капачки беше поставено и на Арката на 5-ти конен полк в града. “Сърцето” там е единственото засега в община Брезник, което е официално регистрирано като пункт на каузата „Капачки за бъдеще”. Инициативата за това е на фирмата „Асарел-Инвестмънт” и местният и клон – „Трейс Рисорсиз”.

От следващата седмица фирмата ще постави и обслужва още пет нови метални “сърца”. “По-малки са по размер от обичайните “сърца”, за да може по-лесно да се обслужват. В тези “сърца” ще събираме капачки съвместно с наши партньори. Затова ще бъдат разположени в училището и при лафката до гимназията в Брезник, в училището в Ноевци и в центъра на село Сопица. Още едно “сърце” ще остане в Брезник, а другото ще бъде за още едно село в общината.”, поясниха за Zapadno.com от компанията “Асарел-Инвестмънт”.

От фирмата подготвят и първото участие на Брезник в националната кампания по издаване на капачки. От там уточниха, че са се запознали и с други доброволци, които обслужват метални сърца в брезнишки села. Всички те издават капачки за каузата. Събитие за събиране на капачки от цялата страна е насрочено за 29 септември на площад “Александър Батенберг” в София. Организатори на кампанията “Капачки за бъдеще” са фондация “Лазар Радков” и целта им е закупуване на кувьози за бебета за болниците в България. Новата цел, която фондацията си поставя е закупуване на транспортни кувьози за безопасно преместване на бебетата от едно лечебно заведение към друго.

Снимка: Божидар Пантев

Виж също...

Loading...