Община Трън получава 5 000 лева за ремонтно-възстановителен план на паметника в село Слишовци

С 5 000 лева ще бъде подпомогната Община Трън от правителството за ремонтно-възстановителен план на военния паметник в трънското село Слишовци, научи Zapadno.com.

Както първо читателите на Zapadno.com научиха през месец април тази година, паметникъткостница “Слишовска могила” в Слишовци получи установен статут на “военен паметник” и официално фигурира в регистрите на военните паметници, паметни плочи, морени и възпоменателни надписи за област Перник. От Община Трън бяха извършили необходимите действия за регистрация на паметника като военен. След процедурата монументът вече е добавен в регистъра на военни паметници, които се намират на територията на община Трън.

С постановление на Министерски съвет от началото на месец септември бяха одобрени допълнителни трансфери за други целеви разходи за 2019 година в размер 300 000 лева за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници, разпределени по общини съгласно приложението. Средствата се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2019 година. Четири са общинските администрации на територията на област Перник, които получават от одобрените допълнителни средства. Община Трън получава 5 000 лева за извършване на основни дейности от ремонтно-възстановителен план на военния паметник в село Слишовци.

Паметникът-костница “Слишовска могила” е изграден в памет на загиналите антифашисти в периода 1923 – 1944 година и военнослужещи в Българска армия през Втората световна война в периода 1944 – 1945 година. Той е публична общинска собственост на Община Трън с акт № 97 от 31 март 2011 година. Монументът е открит през 1972 година, но няма данни за проектанта и изпълнителя му. Застроената площ е 128 квадратни метра, а максималната височина е 38 метра. В приземния етаж е обособено помещение за тленните останки на загиналите. Във фоайето на приземния етаж пък е поставен „вечен огън“. На лицевата част са монтирани 18 броя мраморни плочи с имената на 266 загинали, пише в анкетната карта за паметника.

Виж също...

Loading...