Близо 100 пътнотранспортни произшествия по пътищата в област Перник са регистрирани за последните 3 месеца

Сигурността и пътната безопасност преди старта на учебната година – основна тема на заседание на Областната комисия по безопасност на движението. Ирена Соколова ръководи заседанието на Областната комисия за безопасност на движението по пътищата, което се проведе с участието на Малина Крумова – председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата”, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

„Виждаме една много голяма активизация навсякъде по места за свикване и ефективна работа на областните комисии по безопасност на движението.“, подчерта Малина Крумова и допълни, че изпращането на методически указания за тяхното регулярно провеждане е била една от първите инициативи на новата агенция, което вече дава резултат. „Това е много важно, защото на място вие знаете какви са проблемите и те често не могат да бъдат решени с политики на национално ниво, а с ефективни инициативи на местно.“, обърна се тя към регионалните представители на институциите и местната власт. По думите и в следващите дни в още няколко региона ще бъдат проведени подобни срещи посветени на превенцията преди и по време на учебната година, а мерки се вземат в цялата страна. Областният управител изтъкна добрата и резултатна работа на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” утвърдила нови механизми и разпоредби за пътна безопасност и намаляване на пътния травматизъм.

В хода на заседанието бе докладвано за предприетите мерки, свързани със стартирането на новата учебна година и обезопасяването на районите около училищата и детските градини на територията на шестте общини. Взети са мерки по подновяване на хоризонталната маркировка, вертикалната пътна сигнализация и монтирането на знаци и елементи за ограничаване на скоростта. Главен инспектор Слави Лазов представи информация от Областна дирекция на МВР-Перник, сектор „Пътна полиция“, за актуалното състояние на оперативната и пътнотранспортната обстановка от последното тримесечие на тази година за областта. Справка за периода 1 юли – 10 септември 2019 година, показа, че броят на настъпилите пътнотранспортни произшествия е 94. В сравнение със същия период на 2018 година, общият брой на регистрираните пътнотранспортните произшествия е 139. От регистрираните през последното тримесечие пътнотранспортните произшествия са загинали 3 и са ранени 21 лица.

Началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Коконова докладва, че е провела среща с директорите на всички училища на територията на областта, на която е обсъдена и темата за пътната безопасност. Кокона добави още, че съвместно с Областна дирекция на МВР и Български червен кръст, провеждат периодични инициативи, които са в полза на децата като активни участници в движението. Изпълняващият длъжността началник на Областен отдел “Автомобилна администрация” Румен Димитров докладва, че преди старта на новата учебна година текат прегледи относно техническата изправност на училищните автобуси.

Председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” Малина Крумова даде висока оценка за работата на комисията и институциите имащи отношение към пътната безопасност в област Перник. Тя заяви, че трябва да се продължи работата в насока търсене на варианти и решения за намаляване на рисковете и спад в пътния травматизъм.

Виж също...

Loading...