Деформации по пътя Перник – Брезник ще бъдат трайно укрепени с близо 2 милиона лева, които правителството отпусна

В началото на месец септември Министерски съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2019 година в размер до 31 000 000 лева за укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления, съгласно приложениeто. Сред дейностите, за които се отпускат пари, е трайно укрепване на проявени деформации на пътното платно на републикански второкласен път 63 в отсечката между общините Перник и Брезник, научи Zapadno.com.

За трайно укрепване на проявени деформации на пътното платно по пътя между Перник и Брезник са одобрени 130 814 лева за 2019 година. За извършване на същите дейности в отсечката, но в периода 2020 – 2021 година, са одобрени още 1 758 093 лева. Средствата се отпускат за трайно укрепване на деформации в участък с дължина 620 метра между разклона за пернишкото село Витановци и село Мещица.

Средствата ще се осигурят за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет за 2019 година. Финансирането на поетите ангажименти за разходите за периода 2020 – 2021 година се осъществява за сметка на реализираните приходи от въвеждането на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства и такси на база време и на база изминато разстояние, става ясно още от постановлението на Министерски съвет.

Темата със състоянието на второклания път между Пернишко и Брезнишко беше повдигната през 2018 година в Народното събрание. Тогава народния представител от парламентарната група на “БСП за България” инженер Любомир Бонев постави въпроси за укрепване на свлачищата и срутищата по второкласен път 63 на територията на област Перник. От Министерство на регионалното развитие и благоустройството отговориха, че по второкласния път в отсечката Перник – Брезник няма регистрирани свлачищни процеси. “В отделни малки участъци се наблюдават деформации, които се ремонтират по програма “Текущ ремонт и поддържане” на Агенция “Пътна инфраструктура”.”, каза още тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Виж също...

Loading...