За първи път музеят на Брезник показва експонати от културната и духовна история на региона за Европейските дни на наследството

Европейските дни на наследството през тази година в град Брезник ще бъдат отбелязани с дни на отворените врати на изложбените зали на Общинския исторически музей. Посетителите на музея на Брезник ще могат да разгледат експонати, свързани с годишнината от откриването на Класното училище, църковни книги от Брезнишко и други исторически и културни ценности, съобщиха за Zapadno.com от Общинския исторически музей.

В зала “Класно училище” на музея ще могат да бъдат разгледани постоянните изложби там, но и експозиция „Просветното дело в Брезнишко – ХІХ – средата на ХХ век”, която е посветена на 150-ата годишнина от откриването на Класното училище в Брезник и дните на Европейското наследство ‘2019. Тематичната изложба отваря врати за посетителите на 20 септември (петък). В нея са показани над 80 артефакта от музейните колекции свързани с развитието на просветното дело в Брезнишко. От колекцията на поп Димитър, който е бил учител в килийното училище в Режанци и Билинския манастир, ще бъдат изложени църковни книги от средата на ХVІІІІ век. В църковните книги има негови приписки и цветни рисунки, ксерокопия на приписки от църковни книги от Брезнишко, свидетелстващи за килийните училища и учителите в тях, поясниха от Общинския исторически музей.

Експозицията ще покаже църковната книга, подарена от Сава Филаретов с текст, който е собственоръчно написан от него. Ще бъдат изложени още и ученически пособия от края на ХVІІІ и началото на ХІХ век- ученически дъски и калеми, учебници и ученически свидетелства от училищата в Брезник и селата от средата на на ХІХ и началото на ХХ век. Редките книги, съхранявани във фонда на музея като „Няколко речи о Асеню Първаму” с автор Георги Сава Раковски, издадена в Белград през 1860 година, „Антим І-български екзах, издадена 1899 година, учебник по история от края на ХІХ век, лични вещи на учителя Гига Тинков. Оригиналът на снимка от 1911 година на учители от Брезнишко в граовски носии, снимка на градската управа от 1934 година на входа на сградата на Класното училище и още много други, които се представят пред публика за първи път.

Посетителите на музея ще могат да изгледат видеофилмите „Стоян Миленков – трубадур на смеха”. Една обикновена история за една необикновена личност, родена преди 130 години в град Брезник и „Битката при Брезник по време на Сръбско-българската война 1885г.” – едно събитие, за което малко се пише и говори в учебниците по история, отбелязаха още от музея.

В зала „Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник ще може да бъде разгледана изложбата „Дарено на музея”. Експозицията е съставена от дарения на музея, които са направени през 2019 година. “С тази изложба показваме, че именно общността е тази, която създава и изгражда музейните колекции и съхранява родовата памет. Ние благодарим на дарителите.”, казаха още от Общински исторически музей-Брезник.

На 21, 22 и 23 септември входът в изложбените зали на музея в град Брезник ще бъде свободен.

Виж също...

Loading...