Творецът от Садовик Филип Седефчев събра множество ценители на изкуството и им показа творби за Земята и връзката на човека с природата – СНИМКИ

Именитият и световноизвестен пернишки художник Филип Седефчев покани областният управител Ирена Соколова да гостува на откриването на поредната му самостоятелна изложба под наименованието “Пасторал”, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Експозицията, която е своеобразен подарък от Седефчев за неговите приятели и почитатели, представя 15 платна с живопис и 10 скулптурни пластики, обединени от темите за Земята и връзката на човека с природата. Губернаторът поздрави твореца за постиженията и солидния творчески път, утвърдил го не само у нас, но и в чужбина. “Имам радостта, привилегията и удоволствието да присъствам на изложбата на автор от най-висок ранг, изработил и двата много важни символа за Перник и перничани – запазения знак и тотал дизайна на международния фестивал на маскарадните игри “Сурва”. Вие сте човек роден в област Перник и силно свързан с местната традиция, с корените на миналото. Всичко, върху което сте работили през годините носи възхищение и носи дълбок философски смисъл. Докосналите се до изкуството и личността Ви ще усетят силната Ви индивидуалност и характерен стил.”, подчерта Ирена Соколова.

Художникът Филип Седефчев е роден на 25 септември 1925 година в брезнишкото село Садовик. През 1961 година завършва Художествената академия в София със специалност „Живопис” при професор Ненко Балкански и професор Илия Петров. От 1967 година е член на Съюза на българските художници. Седефчев работи в цялата палитра от пластични изкуства – живопис, монументални изкуства, скулптура, графичен и пространствен дизайн, керамика, гоблен и витраж. Той е автор на над 300 постери, запазени знаци, гербове.

Изложбата „Пасторал” може да бъде разгледана до 15 октомври в градската художествена галерия „Любен Гайдаров” в Перник.

Разгледайте още снимки от откриването на изложбата на Филип Седефчев:

 

Снимки: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...