За ремонта на моста при местността “Секирица” избраха пернишката фирма “ДЛВ”, дейностите могат да започнат преди края на строителния сезон

Ремонтът на моста при местността “Секирица” по второкласен път 63 в община Трън може да стартира преди края на строителни сезон. Вече е избрана фирма-изпълнител на извършване на ремонтните дейности по мостовото съоръжение, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура”.

През месец юни тази година беше обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за извършване  на строителство на обект: мост при км 42+691 на път II-63 „Перник-Брезник-Трън“ ремонт и реконструкция“. Прогнозната стойност на обявената обществена поръчка беше 163 000 лева без включен ДДС. След провеждане на процедурата на първо място вече е класирана пернишката фирма „ДЛВ“ ЕООД. Проектът включва ремонт на пътната част на моста – полагане на нова хидроизолация и нова пътна настилка, поясниха още от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура” на запитване от Zapadno.com.

Освен процедура за избор на фирма за изпълнение на ремонта на моста, беше обявена обществена поръчка и за строителен надзор при изпълнението на строителните дейности. Прогнозната стойност за услугите, които ще се извършват беше 15 000 лева без включен ДДС. В момента се провежда и процедура за строителен надзор на обекта. Ако не бъде обжалвано решението за избор на изпълнител, ремонтните дейности на съоръжението ще започнат преди края на строителния сезон, отбелязаха още от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Процедурите за избор на фирма за ремонт на съоръжението и строителен надзор на строителните дейности бяха обявени, след като на 14 юни 2019 година министърът на регионалното развитие и благоустройството издаде разрешение за строеж на моста. Разрешението беше издадено при условията на член 60 от Административнопроцесуалния кодекс. Член 60 от Административнопроцесуалния кодекс гласи, че в административния акт се включва разпореждане за предварителното му изпълнение, когато това се налага, за да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени интереси, при опасност, че може да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта или ако от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда, или по искане на някоя от страните – в защита на особено важен неин интерес. В последния случай административният орган изисква съответната гаранция.

През месец април тази година пък стана ясно, че прокуратурата проверява дейностите на моста при “Секирица”, които започнаха през есента на 2018 година. Причината за това беше отсъствието на разрешително за строеж, установено при друга прокурорска проверка. При първата проверка прокурорът констатирал, че мостът се разширява, а това е различно от обявената дейност „ремонт на моста“ и представлява нарушение, тъй като е трябвало да има обществена поръчка за дейността, която се извършва. Резултати от последвалата втора проверка на прокурора не са оповестени до момента.

Извършването на ремонт на моста се наложи, тъй като на 8-и срещу 9-ти ноември 2017 година сръбски ТИР самокатастрофира като надвисна от мост на второкласен път 63 в отсечката град Трън – село Филиповци, при отбивката за трънските села Врабча и Проданча. Шофьорът и ТИР-ът му бяха спасени, но вследствие на удара част от конструкцията на моста, който се намира в местността “Секирица” беше повредена. След инцидента беше въведено временно ограничение на движението в компрометирания участък, сигнализирано с пътни знаци. Прочетете още по темата в публикацията: Сръбският ТИР поднесъл на мокрия път преди да провисне от моста при местността „Секирица“, а камион за дърва изтегли тежкотоварния автомобил заедно с шофьора му – СНИМКИ.

Виж също...

Loading...