Паметта на просветните и будни българи от Трънско отпреди 140 години ще бъде възкресена в предаване по БНТ 1

Тази събота предаването “Вяра и общество” по БНТ 1 ще разкаже за малко позната история за борбите на Трънския край за църковна и национална независимост, съобщи за Zapadno.com водещият и автор на предаването Горан Благоев.

В навечерието на националния празник на Независимостта авторът на предаването Горан Благоев ще направи поклон към личностите, благодарение на които преди 140 години Трънско остава в пределите на България и в диоцеза на Българската църква, а не е било присъединено към Сърбия и Сръбската църква. Заедно с оператора Пламен Герасимов той е заснел документи от богатия архив на един от най-знатните родове в Трънско – Пеевият, дарител на църкви и училища.

Филмовият разказ започва от църквата на трънското село Ярловци, чиито ктитори са родоначалниците на Пеевия род – братята Пея и свещеник Ангелко Степанови, преминава през трънската “Света Петка” и Мисловищичкия манастир, за да срещне зрителите и с един друг бележит представител на духовния елит в Трънския край – архимандрит Мисаил Байкушев. Видеоразказът за драматичните събития от средата на XIX век, свързани с борбите на трънчани срещу гръцките владици в Пирот и срещу сръбските окупатори през 1877 – 1878 година е разгърнат и с компетентното участие на професор Надя Манолова-Николова от Историческия факултет на Софийския университет, както и на Станислава Георгиева – началник на Държавен архив-Перник, която е била изключително любезна да съдейства на екипа на предаването при заснемането на Пеевия род.

От екипа на “Вяра и общество” се надяват чрез този материал да възкресят паметта за будните и просветени българи от Трънския край, който благодарение на тях също е имал своята развита православна култура, своите храмове, някои от които зографисвани от именити самоковски майстори, макар повечето от тях днес да тънат в забвение. Началният час на предаването “Вяра и общество” е 14:00 часа на 21 септември (събота) по БНТ 1.

Виж също...

Loading...