Образователното дело в Брезнишко отпреди 150 години и как тогавашните ученици са учили показва музеят в Брезник

Просветното дело в Брезнишко през 19-ти и до средата на 20-ти век е представено чрез експозиция в Общински исторически музей-Брезник. Изложбата показва над 80 артефакта от музейните колекции свързани с развитието на просветното дело в региона, предаде репортер на Zapadno.com.

Експозицията е отворена за посетители от края на тази работна седмица и е изложена в зала “Класно училище” на музея. Чрез нея могат да бъдат интересни богослужебни книги, ученически дъски и калеми и други пособия. “Изложбата е изцяло от фонда на музея, от научния архив – нова и най-нова история. Ще допълваме изложбата с нови табла и артефакти, която ще бъде представена в своята цялост по време на научната конференция “Общество, култура, образование”, която ще се проведе в края на месец октомври.”, разказа директорът на Общинския исторически музей Емилия Велинова.

В изложбата е проследено развитието на българското образование и известните личности. Акцент се поставя и върху Класното училище в Брезник, което тази година навършва 150 години от основаването си. Представени са още брезнишки учители и веществени експонати, представящи колекции на отделни родове, които са били преподаватели и в килийните училища, и в Класното училище, а по-късно и в съвременните учебни заведения. “Представени са над 80 експонати от колекцията на поп Димитър – интересни богослужебни книги, които всъщност са били учебници на учениците в килийните училища. Но към които има приписки, които ни дават сведения кой е бил учител. А пък поп Димитър е рисувал на отделни, свободни страници в тези богослужебни книги. Интересна е и книгата с надписа на Сава Филаретов, който се сближава с Брезник и брезнишките учители. Има съществена роля за развитието на просветата в града – и нея сме я изложили в специална витрина.”, сподели още директорът на музея Емилия Велинова.

Посетителите могат да видят и възстановка на сандъче с пясък. Това е първото учебно пособие, на което са писали децата в килийните училища. Показани са и свидетелства за завършено образование, които проследяват етапите на развитие на училищата в Брезник. Според приписките учители е имало в Билинския манастир, Режанското килийно училище и преподаватели от Режанци, които са учителствали в различни църкви и населени места на региона. Килийно училище е имало в Църногорския манастир над село Гигинци, както и при храм “Света Петка” в Брезник. Някои автори отнасят началото на класното преподаване към 1840 година в храм “Света Петка”, където на децата са им преподавани и светски знания. Класното училище в Брезник пък е открито през 1869 година.

Изложбата е посветена и на Европейските дни на културното наследство, които се отбелязват през месец септември. Експонатите могат да бъдат разгледани без заплащане на вход в музея, тъй като днес и утре са дни на отворените врати в изложбените зали на институцията.

Виж също...

Loading...