Алпинистът с корени от Трънско Дойчин Боянов ще съдийства на първенство по скално катерене край село Врабча

Българският алпинист Дойчин Боянов ще е част от техническия и съдийски състав на държавното първенство по скално катерене катерачна среща “Врабча 2019”, което ще се проведе през почивните дни в община Трън, съобщават от Българска федерация по катерене и алпинизъм.

Алпинистът Дойчин Боянов е бил от хората, които са направили предварителната подготовка на маршрутите, по които ще се катерят състезателите. Неговият баща е трънчанин, дядо му е от село Костуринци, а баба му – от село Ярловци. Друга интересна подробност е, че дядото на Дойчин Боянов е сред първите директор на строителния техникум “Владо Тричков” в град Трън. През 2004 година алпинистът, заедно с Николай Петков и Христо Христов, са тримата българи изкачват връх Еверест без кислород. Тогава тримата бяха в състава на втората юбилейна национална експедиция “Еверест-2004”, посветена на първата българска експедиция в Хималаите и на изкачването на върха от Христо Проданов през 1984 година. По време на изкачването, в своя дневник, Дойчин Боянов пише, че на 6 май неговия брат Бойко открива паметник на загиналите войници от село Костуринци. В този момент той и колегите му стягат екипировката за лагер 2, който се намира на 7 700 метра надморска височина.

Подготвени са около 40 маршрута от различна категория – от 15 до 25 метра дължина. Една от целите на държавното първенство по катерене на скали е да се разкриват нови обекти за катерене и популяризирането им чрез организиране на катерачна среща. Тази година тя ще се проведе на 28 и 29 септември на скалите в близост до трънското село Врабча. Новите маршрути от различна категория на трудност са разработени в пет сектора, разположени близо един до друг в обща скална верига, поясняват от Българска федерация по катерене и алпинизъм.

Места за опъване на палатки могат да се намерят на 150 метра след мястото за паркиране за
скалите край село Врабча. Възможно е и ежедневно пътуване и връщане в София, поради близостта – 80 километра от центъра на София, в голямата си част по добър път през Перник и Брезник, отбелязват още организаторите и допълват, че е наета къща за гости в Трън.

В района около скалите, където ще се проведе катерачната среща е предпочитан сред почиващите в съботните и неделни дни, тъй като там са разположени бивак и малък, но живописен водопад. Бивакът е изграден от известния в Трънско Владо Гръка, който наскоро почина.

Подробна информация за първенството и маршрутите може намерите като натиснете тук.

Виж също...

Loading...