Горските стопанства в Брезник и Трън ще поставят ограничителни табели в инфектираната зона, където беше открито прасе с чума

Областният управител Ирена Соколова свика спешно заседание на Областната епизоотична комисия, заради констатирания първи случай на Африканска чума по свинете в региона, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Заразата е установена при диво прасе на територията на ловно-рибарска дружинка “Садовик” в община Брезник. Пробите от изследванията в сертифицираната референтна лаборатория в София потвърждават геном на вируса. „Факт е регистрирано огнище на Африканска чума по свинете на нашата територия и сме изправена пред ситуация, която ще наложи рестрикции към гражданите и извънредни мерки за биосигурност. С адекватното решение за обявяването на цялата област Перник за санитарна зона, за което всички членове на Епизоотична комисия гласувахме през изминалия месец, минимизирахме широкото разпространение на заразата, но процесът трябва да продължи да бъде следен и контролиран от всички нас.”, заяви Соколова.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните доктор Елза Драгомирова съобщи, че предвид актуалната епизоотична обстановка и със заповед на министъра на земеделието, храните и горите, се определя карантинна инфектирана зона с радиус 8 километра, равняваща се на площ 200 квадратни километра. Прочетете още по темата в публикацията: Ловци от Брезнишко открили полуразложения труп на дивата свиня с чума, институциите в региона са на крак – ВИДЕО. Предстои екипи на държавните горски стопанства в Брезник и Трън да поставят обозначителни табели указващи ограничения достъп в инфектираната зона, съгласно изискванията на министъра на земеделието, храните и горите.

Виж също...

Loading...