Горски служители и ловци в Трънско започват претърсвания в инфектираната зона след откритото диво прасе с АЧС

Представители на “Държавно горско стопанство-Трън” и членове на ловно-рибарско сдружение “Трън” ще предприемат претърсвания в ловностопански райони. Причината е потвърденият в района на планината Любаш случай на Африканска чума по свинете, съобщиха за Zapadno.com от “Държавно горско стопанство-Трън”.

Припомняме, че от труп на диво прасе в района на “Държавно горско стопанство-Брезник” беше установено наличието на вируса Африканска чума по свинете. Трупът е открит между брезнишките села Ребро и Кривонос. Прочетете още по темата в публикацията: Труп на заразена с чума дива свиня в планината Любаш, райони в Брезнишко и Трънско са под карантина.

В инфектираната зона започват претърсвания от служителите на териториално поделение “Държавно горско стопанство-Трън” и членове на ловно-рибарско сдружение “Руй”-Трън за наличие на трупове на диви свине и диви свине с нетипично поведение, като се забраняват лова, дърводобива и други дейности, нямащи отношение към претърсванията. Забранява се достъпът на лица, които не участват в претърсванията като пастири, дървосекачи, гъбари, туристи и други, освен при неотложни дейности по решение на Областната епизоотична комисия и при спазване на мерки за биосигурност, определени от Българска агенция по безопасност на храните.

Вижте картата с обозначение на инфектираната зона в границите на “Държавно горско стопанство-Трън”:

Виж също...

Loading...