Ловци от Брезнишко открили полуразложения труп на дивата свиня с чума, институциите в региона са на крак – ВИДЕО

Областната епизоотична комисия заседава извънредно поради потвърдения случай на Африканска чума по свинете при мъртво диво прасе, открито в Брезнишко, предаде репортер на Zapadno.com.

Сигналът за мъртвото диво прасе е подаден на 24 септември от ловно-рибарска дружинка “Садовик”. Откритият труп на дивата свиня е бил около 30-килограмов и в полуразложено състояние. “Колега доктор Михаил Божилов е отишъл на място. Взета е проба от тръбна кост, която на 25-ти сутринта беше занесена в София за изследване. Вчера, между 16 и 16:30 дойде протокол, който потвърди, че пробата която е взета от това прасе е положителна за Африканска чума по свинете. Въз основа на този протокол с дата 26 септември е издадена заповед за обявяване на първично възникнал случай на болестта Африканска чума при диви свине на територията на област Перник, “Държавно горско стопанство-Брезник”.”, поясни на заседанието директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник доктор Елза Драгомирова.

Определена е инфектирана зона в размер на 200 квадратни километра около констатирания случай или 8 километра. В зоната попадат три ловностопански района в територията на териториално поделение “Държавно горско стопанство-Брезник” и още два към “Държавно горско стопанство-Трън”. Прочетете още по темата в публикацията: Труп на заразена с чума дива свиня в планината Любаш, райони в Брезнишко и Трънско са под карантина.

Вижте запис от директното излъчване на заседанието, което Zapadno.com осъществи на Фейсбук страницата си:

Виж също...

Loading...