Труп на заразена с чума дива свиня в планината Любаш, райони в Брезнишко и Трънско са под карантина

Труп на дива свиня, инфектиран с вируса Африканска чума по свинете, е открит на територията на община Брезник. Трупът е открит между брезнишките села Ребро и Кривонос, в района на връх Любаш, съобщиха за Zapadno.com от “Държавно горско стопанство-Брезник”.

Пробата от лабораторното изследване на част от трупа е издадена със заповед от 26 септември на Българска агенция по безопасност на храните, с която е обявен първично възникнал случай на болестта Африканска чума по диви свине и е определена инфектирана зона около възникналия случай. Зоната обхваща 6 ловностопански района. Това са следните райони:

 

 

 

 

 

В инфектираната зона започват претърсвания от служителите на териториално поделение “Държавно горско стопанство-Брезник” и членове на ловно-рибарско дружесто “Сокол”-Брезник за наличие на трупове на диви свине и диви свине с нетипично поведение, като се забраняват лова, дърводобива и други дейности, нямащи отношение към претърсванията. Забранява се достъпът на лица, които не участват в претърсванията като пастири, дървосекачи, гъбари, туристи и други, освен при неотложни дейности по решение на Областната епизоотична комисия и при спазване на мерки за биосигурност, определени от Българска агенция по безопасност на храните.

Вижте картата с обозначение на инфектираната зона в границите на “Държавно горско стопанство-Брезник”:

Виж също...

Loading...