Администрацията напомня: Достъпът на физически лица в горски райони в Трънско и Брезнишко е ограничен поради случая на чума по свинете в област Перник

Областният управител информира за ограничен достъп на физически лица до горски територии попадащи до констатирания случай на Африканска чума по свинете, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Областният управител Ирена Соколова информира, че във връзка с регистрирания първи случай на Африканска чума по свинете на територията на общините Брезник и Трън, се ограничава провеждането на различни по вид спортни и туристически събития и мероприятия в обхвата на инфектираната зона.

Със заповед № РД 11-1939 от 26 септември 2019 година на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните, се указва, че достъпът до горските територии попадащи в периметъра около констатирания случай, е забранен със срок на действие на заповедта от 27 септември до 27 ноември 2019 година. Описаните ловностопански райони попадат в землищата на следните населени места в община Трън – Неделково, Лялинци, Парамун, Мракетинци, Филиповци, Бутроинци, Врабча, Проданча, Велиново и Милкьовци. В зоната попадат и ловностопанските райони “Красава 1”, “Садовик” и “Станьовци”, както и държавен ловностопански район “Букова глава”.

Придвижването в тези райони се разрешава само за служители на ведомства пряко свързани с претърсването и прилагането на мерки за ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете при спазване на мерките за биосигурност. Граждани и групи (туристи, летовници, пастири, дървосекачи, събирачи на трюфели, гъби и сезонни растения), трябва да ограничат временно достъпа си до горепосочените ловностопански райони.

Прочетете още по темата в публикацията: Ловци от Брезнишко открили полуразложения труп на дивата свиня с чума, институциите в региона са на крак – ВИДЕО.

Виж също...

Loading...