Празник събра жители и гости на село Джинчовци за 10-годишнината от възстановяването на местния храм – СНИМКИ

Жители и гости на трънското село Джинчовци се събраха край местния храм “Свети Николай”, за да отбележат 10-годишнината от обновлението на светата обител след възстановяването и, предаде репортер на Zapadno.com.

В съботния следобед, десетки жители и гости на селото се събраха в двора на храм “Свети Николай” в очакване да започне тържествения водосвет, посветен на годишнината от възстановяването на обителта. Сред присъстващите бяха представители на местната власт в Трън, както и общественици от общината. Празничен камбанен звън от камбанарията огласи околността и даде знак, че водосветът започва. Иконом Дамян Делов направи водосвет за тържественото събитие, което изпълни храма с множество миряни. За част от дошлите гости нямаше място в църквата и трябваше да изчакат отвън.

Иконом Дамян Делов е духовникът, който преди повече от 10 години е съдействал за възстановяването на храма в село Джинчовци. “Ако не беше той нямаше да я построим. Аз се разплаках в Софийска света митрополия, защото не знаех откъде да тръгна. Те ме запознаха с него и през целия строеж беше заедно с нас. Сега сме приятели. Запазихме и човешките взаимоотношения.”, сподели пред репортер на Zapadno.com Богинка Матеева от Църковното настоятелство при храм “Свети Николай” в Джинчовци.

Храмът е изграден в средата на 19 век. Две десетилетия светата обител е била в окаяно състояние. В първите години на 21 век от храма останала само апсидата, но благодарение на местни жители, започва неговото възстановяване. Дейностите по възстановяването продължили 3 години и завършили през 2009 година. Тогава знеполският епископ Йоан освещава съградения наново храм.

На днешния празник присъстваше и важен за възстановяването на храма човек – 86-годишният Михаил Величков. От него тръгнала благородната идея, която притегли и други добри хора в района. Така с помощта на дарители и доброволен труд, храмът отново посреща вярващи. Имената на дарителите са поставени на табло в храма, където пък могат да бъдат разгледани снимки на възстановяването.

След края на духовната част на празника, жители и гости се запътиха към центъра на селото. Там бяха подредени маси, курбан и скара за почерпка на гостите. Курбанът се дава от професор Владко Иванов, който е тясно свързан с този край.

Разгледайте снимки от годишнината от възстановяването на храма в село Джинчовци, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...