Ограничителните табели в инфектираната зона в Брезнишко са поставени, в Трънско пък не са достатъчни

Обозначителните забранителни табели в горските територии, които попадат в инфектираната зона заради случая с Африканската чума по свинете в общините Брезник и Трън са поставени. Това стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Zapadno.com.

През изминалата седмица в района на планината Любаш, между брезнишките села Кривонос и Ребро, беше намерен труп на мъртво диво прасе. Пробите от трупа доказаха наличието на вируса Африканска чума по свинете. След констатирания случай беше определена инфектирана зона, която обхваща 6 ловностопански района. Те попадат в обхвата на държавните горски стопанства в Брезник и Трън, както и “Държавно ловно стопанство Витошко-Студена”.

На извънредното заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе миналата седмица, беше взето решението да се предприемат мерки срещу разпространението на вируса. Сред мерките е поставянето на специални табели в инфектираната зона, които да ограничават достъпа на физически лица. Прочетете още по темата в публикацията: Ловци от Брезнишко открили полуразложения труп на дивата свиня с чума, институциите в региона са на крак – ВИДЕО.

По време на последното заседание на Епизоотичната комисия, от “Държавно горско стопанство-Брезник” поясниха, че след намереното мъртво диво прасе с чума са извършени необходимите действия, за да не се разпространи заразата. Всички ограничителни табели са поставени в инфектираната зона, която попада в ловностопанските райони в община Брезник. Направен е и график за претърсвания на района. Извършен е обход около мястото, където е бил открит трупа на дивото прасе с чума, но не са констатирани нови случаи, поясниха от “Държавно горско стопанство-Брезник”.

Обозначителните забранителни табели са поставени и в горските територии на инфектираната зона, които попадат в община Трън. Четири табели са били предоставени на “Държавно горско стопанство-Трън” и са поставени към настоящия момент. От горското стопанство изразиха мнение, че табелите не са достатъчни и затова ще изработят още 5-6 такива, които да са по образец. Новите табели ще бъдат поставени на другите изходи към ловностопански райони. Предстои да се извърши претърсване на района в инфектираната зона, поясниха още от “Държавно горско стопанство-Трън”.

Виж също...

Loading...