Танцов клуб “Калина” впечатли публиката на международния фестивал “Шарена стомна” с изпълнение на хоро от Брезнишко

Два хороводни танца са били представени от танцьорите на танцов клуб “Калина” и част от детските състави към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” на третото издание на международния фолклорен фестивал “Шарена стомна”, научи Zapadno.com.

Международният форум се проведе през изминалите почивни дни в град Добринище и събра над 700 участници от България, Северна Македония, Гърция и Сърбия. Сред участниците бяха и около 30 танцьори от град Брезник. Преди да потеглят за Добринище, танцьорите изпратили с ритми единия от хореографите на състава Милена Иванова, която била поканена на сватба. Групата я изненадала с танци преди да потегли за сватбата, което доказва сплотеността на съставите към брезнишкото читалище.

Поканата за участие на танцов клуб “Калина” във фестивала, била отправена от организаторите, които ги харесали през 2018 година, когато съставът се изяви за първи път на сцената на форума. Пред публиката танцьорите от Брезник се представили с Котленско хоро от Тракийска етнографска област и автентично Йове от Брезнишко. Вторият танц е от книгата “Фолклорни хора и танци на песен от Граово” на хореографа и почетен гражданин на Брезник Лозан Иванчев, поясниха за Zapadno.com от танцов клуб “Калина”.

Това е и първото участие за състава, който през цялото лято не е спирал с репетициите. Новият сезон за танцовите състави в читалището ще бъде открит от 7 октомври. Танцов клуб “Калина” ще се подготвя и за участие във фестивала “Нашенско хоро” в Самоков, който ще се състои на 9 ноември.

Разгледайте снимки от моментите на танцов клуб “Калина” преди и по време на фестивала в Добринище:

Снимки: Международен фолклорен фестивал “Шарена стомна” и танцов клуб “Калина”

Виж също...

Loading...