В Църногорския манастир ще бъде отслужена панихида в памет на покойния духовник архимандрит Теофан (Диновски)

На 1 октомври тази година се навършиха 2 години от кончината на приснопаметния архимандрит Теофан (Диновски), съобщиха от братството на Църногорския манастир над брезнишкото село Гигинци.

По този повод на 5 октомври (събота), от 11:00 часа в Църногорския манастир ще бъде отслужена панихида в памет на покойния духовник. От братството на светата обител канят всички негови близки и сродници да се помолят заедно за упокой на душата му.

Отец Теофан е роден на 14 февруари 1934 година във врачанското село Бутан. Основно образование получава родното си село. Средно образование получава в Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“, тогава на гара Черепиш. След това завършва Духовната академия „Свети Климент Охридски“ в София. Доктор по богословие от Московската духовна академия „Свети Тихон Задонски“. Първоначално е монах от братството на Дивотинския манастир „Света Троица“, от 1965 година, като на 18 април 1965 година е ръкоположен в иеродяконски чин от Неврокопския митрополит Пимен – в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. В иеромонашески чин е ръкоположен на 17 октомври 1965 година в Хаджидимовския манастир „Свети Георги“ отново от митрополит Пимен. В архимандритско достойнство е въведен на 27 декември 1972 година в ловешкия храм „Света Неделя“ от Ловчанския митрополит Григорий. Към братството на Църногорския манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“ се присъединява през 2015 година. Макар и в напреднала възраст, до последно той е служил в храма. Съслужи и празничната света литургия за патрона на новия манастирски храм, наречен на Свети Силуан Атонски.

Виж също...

Loading...