Манастирът в трънското село Пенкьовци ще бъде обновлен в навечерието на Петковден от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп

Голям духовен празник ще се случи в навечерието на Петковден в трънското село Пенкьовци. Тогава ще бъде обновлен местният манастир “Света Петка”, научи Zapadno.com.

През последната 1 година манастирът в Пенкьовци беше ремонтиран и реконструиран със средства от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Дейностите по реновирането на светата обител включваха реконструкция, основен ремонт, възстановяване, нова ограда и благоустрояване на прилежащите към манастира терени. Договорът за ремонта на манастира беше сключен на 10 юли 2017 година. Строителната площадка пък беше открита на 24 май 2018 година. Строително-ремонтните дейности и техническият надзор са извършени от фирми от столицата. Сумата на субсидията, която беше отпусната за дейностите беше 624 666 лева и 60 стотинки.

Пенкьовският манастир е построен през 1360 година при цар Александър. През последните десетилетия от манастира беше останала само сградата с монашеските килии, която бе в много лошо състояние. Преди няколко години родолюбиви земляци от Пенкьовци подеха дарителска кампания за възстановяване на манастира.

Обновлението на манастира ще бъде на 13 октомври (неделя) от 13:30 часа. Лично Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп ще пристигне за освещаването след извършения ремонт и реконструкция на светата обител.

Виж също...

Loading...