Лошо време за област Перник: Очакват се интензивни количества дъжд със значителна вероятност за повишения на водните нива

Областният управител на Перник Ирена Соколова информира за обявяването на жълт код за значителни валежи за днешния петъчен ден, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Данните са Националния оперативен център към главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-МВР и се позовават на бюлетина на Националния институт по метеорология и хидрология към Министерство на образованието и науката и Метеорологичния център на Военновъздушните сили. Те се отнасят за областите Перник, София, София-област, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Кюстендил, Разград, Силистра, Стара Загора, Габрово, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Смолян и Търговище. В посочените 17 региона от страната се очакват интензивни количества дъжд до 20 – 30 литра на квадратен метър, на места достигащи до 40 литра на квадратен метър със значителна вероятност за повишения на водните нива. В други осем области – Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Хасково, Ямбол и Кърджали, отново през днешния ден, е в сила оранжев код, където сумарните количества валеж ще са между 40 – 50 литра на квадратен метър, на отделни места и повече.

Във връзка с така прогнозираната метеорологична обстановка, Ирена Соколова е предприела мерки по уведомяване на кметовете на шестте общини в региона и оперативните дежурните по общинските съвети за сигурност. Очаква се постоянно наблюдение и следене нивото на водоемите в цялата област.

Виж също...

Loading...