Михаил Величков от Джинчовци: Църквата в селото ни е най-хубава у цело Трънско! – ВИДЕО

Храм “Свети Николай” в трънското село Джинчовци е примерът за това как с волята на човек, разрушеното и забравено може да се съгради наново. Основният човек, който е работил за градежа на храма е 86-годишният Михаил Величков, предаде репортер на Zapadno.com.

Преди около 15 години храмът бил в окаяно състояние, като от него била останала само апсидата. Тогава местният жител Михаил Величков започнал новият градеж на църквата. Той поставил първите основи на новата сграда. “Черквата тук падна и аз реших да я ‘почнем да я правим. Събраха хората, изкарахме боклука от старата черква – всичко навънка. И аз ‘почнах, ударих първата плоча.”, спомни си Михаил Величков. В благородната инициатива са се включи местни жители и дарители от други райони.

Сградата на храма е изградена наново за 3 години, а през 2009 година тя е осветена. На освещаването дори е кръстено дете в църквата, която продължава да се поддържа от Михаил Величков и с помощта на местните. Неговият завет за по-младите жители на селото е да не забравят, че той е съградил храма наново. “Трябва най-напред, като умрем там, да ми запалят на мене свещ, па тогава да влиза у черквата. Да разберат, че аз съм я направил. Вчера и оня ден, тука съм я боядисал с лак. Цел ден самичък.”, сподели още той. Наскоро тържествено беше отбелязана 10-годишнината от освещаването на възстановения храм. Прочетете още по темата в публикацията: Празник събра жители и гости на село Джинчовци за 10-годишнината от възстановяването на местния храм – СНИМКИ.

Вижте какво още разказа Михаил Величков пред камерата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...