Началото на предучилищното образование в Трън е поставено с преподаване по американски метод чрез дидактични игри

Предучилищното образование в град Трън се заражда в края на 19-ти век и през годините е претърпявало различни промени. Основите са поставени през 1896 година, когато в град Трън е открита обществена детска градина към трънско основно народно читалище под името “Детско училище”. Това е записано в историческите извори, които бяха представени в края на месец май тази година за 120-годишнината на предучилищното образование в Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

В началото методът на обучение е бил американски, на основата на дидактични игри. Родолюбивите трънчани правят първите прогресивни стъпки на 19-ти век заедно с просветните дейци от Свищов, Варна, Пловдив, Русе и София. От 1904 до 1912 година в детската градина на Трън се възпитават и обучават 30 момчета и 38 момичета. Учителки в този период са били Стефанка Обретенова и Райна Календерова. Заниманията са се водили по метода на Фрьобел.

По време на Първата световна война дейността на детската градина е преустановена. През месец януари 1947 година се сформира предучилищна група в град Трън от смесен характер. Задачата на групата е да подготвя децата за училище. Тогава учителка е била Славка Миланова Петричева, а групата се е помещавала в сградата на трънската гимназия. Като самостоятелна единица предучилищната група съществува от 24 октомври 1947 година, когато по настояване на училищния инспектор Йордан Николов от село Радово, групата преминава на финансиране към Градски народен съвет. Учителка вече е Мария Колева Ахчийска, която поема групата, наброяваща над 30 деца. По същото време са били сформирани подготвителни групи и в трънските села Главановци, Зелениград, Туроковци и Радово, където децата наброявали до 40 в група. Методическите сбирки са се провеждали в град Трън под вещото ръководство на Славка Миланова Петричева.

Покрай усилената лятна кампания в пограничната община се разкрили сезонни целодневни детски градини. Обмяната на опит и съвещания са се провеждали в София, тъй като тогава Трън е бил център на Трънска околия с област София. През 1954 година се обособяват две полудневни групи, които се помещават в трънската гимназия. Занятията са се провеждали на две смени, като в една група е имало по около 30 деца. В началото на 60-те години на миналия век, в сградата на вече бившият Техникум по строителство и архитектура се открива целодневна детска градина с една смесена група от 25 деца. Учителки тогава са Добринка Лолева и Делка Цветкова. Финансирането на детската градина е било прието от Градски народен съвет.

На 5 ноември 1977 година тържествено и гостоприемно врати отваря новата сграда на целодневна детска градина “Ален мак”, където се помещава и до наши дни. В онези години в детската градина са се обучавали три целодневни групи с директор Вецка Стоилова. Фотографии от този период и годините след това бяха представени през месец май тази година. Прочетете и вижте повече по темата в публикацията: Трънчани се върнаха в мили спомени от детската си градина чрез документална изложба пред читалището – СНИМКИ.

Виж също...

Loading...