18 диви прасета бяха отстреляни от ловците в Брезнишко и Трънско, проби от тях ще бъдат изследвани за Африканска чума по свинете

Около 30 диви прасета са били отстреляни в област Перник през изминалите почивни дни, когато се откри ловният сезон. Няма нови случаи на заразени с Африканска чума по свинете животни, нито пък съмнения за такива. Това стана ясно по време на редовно заседание на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Zapadno.com.

При претърсванията, които се осъществяват в инфектираната зона след констатирания случай на вируса на Африканска чума по свинете, няма сигнали за намерени трупове на прасета или такива животни със странно поведение. “Новината от миналата седмица досега се изразява в промени в законодателството. Има заповед на министър Танева, която отменя предишната 48-48. Новата заповед е 48-61 от 1 октомври. Към нея има приложени указания. Тази заповед касае изцяло контрола на АЧС и мерките, които се предпиемат при установяване на положителни случаи при диви свине. 200-те квадратни километра, за които вече всички знаеме като инфектирана зона, са разделени на три подзони – А, Б и В. Като рестриктивната част е в зоната около намерения случай. Тя е с площ не по-малко от 3 квадрани километра. За този участък важат всички мерки, които преди това касаеха цялата зона. Тоест дава се възможност наистина да се осъществява лов на дива свиня от гледна точка на намаляване на популацията и на следене на здравословния статус на тези свине, които ще бъдат отстреляни. Всички те подлежат на изпитване по отношение на Африканска чума по свинете.”, поясни директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник доктор Елза Драгомирова. В продължение на 2 седмици европейска мисия е проверила Областна дирекция по безопасност на храните-Перник за справянето и с Африканската чума по свинете, добави още доктор Елза Драгомирова.

На територията на област Перник са били отстреляни около 30 диви свине. Пробите от животните са били събрани в “Държавно горско стопанство-Радомир”, откъдето автомобил на Югозападно държавно предприятие ги е транспортирал в Българска агенция по безопасност на храните в София. “Съгласно указанията на Българска агенция по безопасност на храните, пробите се представят в контейнери и там са описани какви части от вътрешностите да се вземат. Но самите контейнери, които са предоставени са много малки и на практика в тях няма как да се поставя в тях необходимата проба да речем от диафрагма във връзка с пробата от трихинелоза. Съответно двата края на далака и вътре трябва да се сложи епруветката с кръвта. Самите контейнери са малки и няма как да се съберат 200 грама от диафрагмата.”, поясни директорът на “Държавно горско стопанство-Радомир” Веселин Владов. Контейнерите са били получени от Регионална дирекция по горите-Кюстендил и са раздадени на ловните сдружения в региона.

На територията на “Държавно горско стопанство-Брезник” от ловците на ловно-рибарските дружинки са били отстреляни 5 диви прасета. Пробите от тях са изпратени за изследване по указанията и съставения ред. В зоните А, Б и В са поставени необходимите ограничителни табели. Претърсванията за други случаи на заразени с вируса свине продължава. В зона Б е пуснат лов по график без ловни кучета. Това поясниха от “Държавно горско стопанство-Брезник” и отбелязаха, че засега няма проблеми.

На територията на “Държавно горско стопанство-Трън” са отстреляни 13 диви свине от ловците в общината. От тях 10 проби са изпратени за изследване. Предстои и останалите 3 проби също да бъдат изпратени за изследване за наличие на вируса Африканска чума по свинете. В зона Б в Трънско също се осъществява лов без кучета, поясни директорът на “Държавно горско стопанство-Трън” инженер Георги Георгиев.

Други теми и мнения не бяха коментирани по време на заседанието на Областната епизоотична комисия.

Виж също...

Loading...