Брезник отбелязва 130 години от рождението на брезничанина Стоян Миленков – родоначалник на рапа в музикалната история

Тържествено честване за 130-годишнината от рождението на Стоян Миленков ще се проведе този петък (11 октомври), съобщиха от Община Брезник и Общинския исторически музей.

Честването ще се състои в зала “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник и ще започне в 16:00 часа. “Нека заедно съпреживеем неговото творчество и житейски път!”, призовават организаторите и канят брезничани и гости на града на събитието.

Стоян Миленков е роден на 9 ноември 1889 година в Брезник. След като завършва Втора мъжка гимназия в София е ученик в Народния театър. През следващите две години учи театрално изкуство в Париж при големия актьор Пол Муне. Работи в известните парижки театри „Комеди монден“ и „Одеон“ като стажант-режисьор и артист.

Брезничанинът е смятан за родоначалник на рапа в музикалната история. Негови записи се съхраняват в архивния фонд на Българското национално радио. Записи на “Парижко тегло” от 1941 година и “Пак са нашите на власт” могат да бъдат чути в специална публикация на архивния фонд. Песните са изпълнени от Стоян Миленков, като на едната му помагат хор и оркестър. Чуйте и научете още за него като натиснете тук.

Тържественото честване на 130-годишнината от рождението на Стоян Миленков бъде едно от поредицата събития, с които град Брезник ще отбележи духовния си празник. Очаквайте на страниците на Zapadno.com още подробности и за други мероприятия, посветени на празника.

Виж също...

Loading...