Кампания е спомогнала за добрата дентална култура, грижа и информираност на жителите в общините Брезник и Трън

Областният управител Ирена Соколова участва в кръгла маса на тема: “Популяризиране на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18-годишна възраст в Република България”, проведена в заседателната зала на Двореца на културата, съобщиха от пресцентъра на Областн администрация-Перник.

Събитието се организира съвместно между Националния координационен съвет на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години в България, Български зъболекарски съюз, Министерствата на здравеопазването, на образованието и науката, на труда и социалната политика, регионалният координатор на програмата в област Перник доктор Венета Павлова.

Соколова поздрави организаторите на форума – доктор Венета Павлов, доктор Валентин Павлов и доктор Незабравка Андреева за добрата резултатност и нареждането на регион Перник в челните позиции по опазване на детското зъбно и стоматологично здраве. По думите на губернатора кампанията по силанизиране, както и екипът стоящ зад нея на регионално ниво, са обезпечили територията на шестте общини Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци и са спомогнали за добрата дентална култура, грижа и информираност.

Гости във форума бяха още заместник-министрите на здравеопазването Светлана Йорданова и Бойко Пенков, доктор Николай Шарков – председател на Българския зъболекарски съюз, доктор Борислав Миланов – главен секретар на Българския забъолекарски съюз, доктор Виктория Жекова – национален координатор на Националната програма за профилактика на оралните заболявания на деца и други. Подобни кръгли маси се правят в 10 областни града в България по повод на ежегодната есенна кампания за силанизация на първите постоянни зъби в тази възраст.

От изнесените статистически данни за област Перник стана ясно, че броят на силанизираните до тази година деца на територията на област Перник е 9 001, а броят на силанизираните зъби към днешна дата – 29 586. През 2018 година областта ни се нарежда на второ място след София-град по резултатност на силанизиране. Регионът бележи най-високо съотношение между статистически брой деца от прицелна възрастова група и броя на силанизирани деца в цяла България. За изминалата година процентът на обхванатите деца от прицелна възрастова група в съотношение с данни на Националния статистически институт за брой население по възрастови групи е 35 %. Броят на специалистите-изпълнители в тази дейност също е нараснал. От 4-ма през 2011 година до 27 през текущата година, от които петима са със специалност детска дентална медицина.

Като практика в развитите страни в Западна Европа силанизацията е започнала в началото на 70-те години на миналия век, а в България се провежда от 10 години насам, тъй като началото и е през 2009 година. През 2016 година програмата беше удължена до 2020 година.

Снимки: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...